Miscari de protest, fenomene naturale extreme dar si foiletonul Brexitului sau procedura de destituire impotriva presedintelui american Donald Trump se numara printre principalele evenimente ale anului 2019 rememorate de agentia France Presse, citata de Agerpres.

Situatii de criza in America Latina

Venezuela - In ianuarie, opozantul Juan Guaido se proclama presedinte interimar, cerand plecarea lui Nicolas Maduro a carui realegere o contesta, intr-o tara afectata de prabusirea economiei si de o grava criza migratorie. Guaido este recunoscut de aproximativ cincizeci de tari, intre care Statele Unite. Sustinut de armata, Maduro ramane in functie.

Haiti - Zeci de oameni au murit de la jumatatea lunii septembrie in cursul unor manifestatii care au cerut demisia presedintelui Jovenel Moise in urma unei penurii de combustibili.

Ecuador - In octombrie tara a fost paralizata timp aproape doua saptamani din cauza eliminarii subventiilor la combustibili, masura anulata in cele din urma.

Chile - Parlamentul decide la jumatatea lunii noiembrie sa lanseze un referendum pentru revizuirea Constitutiei mostenite de la dictatura Pinochet dupa o luna de proteste violente impotriva inegalitatilor socio-economice soldate cu aproximativ 20 de morti si peste 2.000 de raniti.

Bolivia - Pe 24 noiembrie a fost anulata realegerea contestata a presedintelui Evo Morales, dupa aproape patru saptamani de proteste care s-au soldat cu zeci de morti. Eliberat de politie si armata, primul presedinte indigen al tarii a demisionat pe 10 noiembrie, exilandu-se in Mexic si denuntand o lovitura de stat.

Columbia - Presedintele de dreapta Ivan Duque s-a confruntat din 21 noiembrie cu o miscare neobisnuita marcata de proteste masive.

Revolte arabe, confruntari in Iran

Algeria - Pe 22 februarie au inceput manifestatii masive impotriva candidaturii lui Abdelaziz Bouteflika pentru un al cincilea mandat, acesta fiind foarte slabit in urma unui atac cerebral in 2013. La 2 aprilie, presedintele a demisionat sub presiunea strazii si a armatei. Dar algerienii continua sa demonstreze in masa, hotarati sa scape de intregul ''sistemul'' in vigoare de la independenta din 1962.

Sudan - La 11 aprilie Omar el-Bashir, aflat la putere timp de 30 de ani, a fost demis de armata dupa patru luni de miscare populara, declansata de triplarea pretului la paine. Represiunea s-a soldat cu peste 250 de morti, potrivit manifestantilor. In luna august, este creat un Consiliu de tranzitie.

Irak - Un protest social a inceput la 1 octombrie impotriva coruptiei, somajului si prabusirii serviciilor publice, inainte de a degenera intr-o criza politica grava. La 1 decembrie, Parlamentul a acceptat demisia guvernului. Peste 420 de persoane, in mare parte manifestanti, au fost ucise si mii au fost ranite la Bagdad si in Sudul siit.

Liban - Anuntarea la 17 octombrie a unei taxe - anulate rapid - la apelurile prin mesageria WhatsApp a starnit o reactie populara puternica, ceea ce a dus la demisia premierului Saad Hariri. Protestatarii continua sa solicite plecarea intregii clase politice, considerate corupte si incapabile sa puna capat crizei economice.

Iran - Tara a fost scena mai multor zile de revolte, la jumatatea lunii noiembrie, dupa o crestere a pretului benzinei, proteste soldate cu cinci morti, potrivit autoritatilor, si peste 200, potrivit Amnesty International.

Boeing in turbulenta

La jumatatea lunii martie, avioanele 737 MAX ale producatorului american Boeing sunt consemnate la sol, dupa doua prabusiri ale unor aeronave ale Lion Air si Ethiopian Airlines, soldate in total cu 346 de morti. Cauza ar fi fost sistemul automat care ar trebui sa impiedice avionul sa intre in picaj. Accidentele au costat constructorul aproximativ zece miliarde de dolari, acesta confruntandu-se cu plangeri ale victimelor si investigatii ale autoritatilor americane.

Brexit

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, decisa de britanici prin referendum in 2016, programata initial pentru 29 martie 2019, este amanata de trei ori, dupa aceea amanata pana la 31 ianuarie 2020, din cauza lipsei unui acord intre britanici cu privire la conditiile ''divortului''. Deputatii resping un acord incheiat cu UE de premierul Theresa May precum si un al doilea text negociat de succesorul ei Boris Johnson, care a obtinut organizarea de alegeri anticipate la 12 decembrie.

Notre-Dame de Paris, in flacari

Pe 15 aprilie, acoperisul si turla catedralei Notre-Dame de Paris au fost devastate de un incendiu. Pompierii reusesc sa salveze cladirea construita in stil gotic. Un lant uman reuseste sa salveze aproape toate lucrarile si relicvele. Incendiul produs in unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa starneste emotie globala, fiind colectati 922 de milioane de euro pentru reconstructia sa, care va dura ani intregi.

Imaginea unei gauri negre

In aprilie, o echipa internationala de oameni de stiinta a dezvaluit prima imagine a unei gauri negre: un cerc intunecat in mijlocul unui halou in flacari, in centrul galaxiei M87, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de pe Pamant.

Programul nuclear al Iranului

In luna mai, Teheranul a inceput sa se retraga din acordul international din 2015 privind programul sau nuclear, ca raspuns la retragerea Statelor Unite in 2018 si la restabilirea sanctiunilor. Presiunea creste intre Washington si Teheran, dupa actiuni de sabotaj si atacuri asupra unor navelor in Golf, atribuite asupra Iranului, care neaga acuzatiile. Pe 14 septembrie, atacurile asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudita sunt revendicate de rebelii yemeniti houthi, sustinuti de Teheran. Pe 7 noiembrie, Iranul a relansat activitatile de imbogatire a uraniului in uzina subterana din Fordo (180 km sud de Teheran).

Manifestatii la Hong Kong

Hong Kong-ul a cunoscut din iunie cea mai grava criza de la retrocedarea sa catre China in 1997, cu manifestatii aproape zilnice din ce in ce mai violente impotriva ingerintelor considerate tot mai mari de catre Beijing si pentru reformele democratice. Pe 24 noiembrie, candidatii pro-democratie au obtinut o victorie coplesitoare la alegerile locale.

Recorduri de temperaturi crescute

Iulie 2019 este luna cu cele mai crescute temperaturi masurate vreodata, fiind inregistrate recorduri de temperatura in Europa dar si la Polul Nord. In august, in Islanda s-a topit primul ghetar, in timp ce alti 400 sunt amenintati. In august si septembrie, incendiile au facut ravagii in regiuni intregi ale Amazoniei din cauza defrisarilor, provocand critici puternice cu privire la politicile presedintelui brazilian de extrema dreapta Jair Bolsonaro. Australia s-a confruntat cu incendii fara precedent in noiembrie. Tanara activista suedeza pentru apararea mediului Greta Thunberg a reunit milioane de oameni in cadrul miscarii ei ''Fridays for Future''.

Dezangajarea americana

La inceputul lunii august, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind armele nucleare intermediare (INF), incheiat in timpul Razboiului Rece cu Moscova. In numele sloganului ''America pe primul loc'', presedintele Donald Trump inmulteste retragerile de pe scena multilaterala: retragerea din nord-estul Siriei, oficializarea retragerii din acordul de la Paris privind clima, lansarea unui razboi comercial fara mila cu partenerii sai, in special Uniunea Europeana si China a caror economie se incetineste brusc.

Procedura de punere sub acuzare si destituire impotriva lui Donald Trump

Parlamentarii democrati initiaza la 24 septembrie o procedura de destituire a presedintelui Donald Trump, suspectat de abuz de putere pentru ca au cerut Ucrainei sa-l ancheteze pe democratul Joe Biden, potential adversar la alegerile prezidentiale din 2020. In cursul audierilor publice, martorii, inclusiv mai multi diplomati, depun marturii impotriva presedintelui. Daca procedura ar rezulta intr-un proces in Senat, majoritatea republicana ar bloca destituirea.

Ofensiva turca in Siria

Pe 9 octombrie, Turcia a lansat o ofensiva impotriva militiei kurde Unitatile de protectie a poporului (YPG), aliate cu Occidentul in lupta anti-jihadista, dar descrisa de Ankara drept ''terorista'' din cauza legaturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Operatiunea, lansata dupa anuntarea de Donald Trump a retragerii trupelor americane din nord-estul Siriei, a starnit critici la nivel international. Ankara, care doreste sa infiinteze o ''zona de securitate'' in nordul Siriei pentru a stabili doua milioane de sirieni care s-au refugiat in Turcia, isi incheie ofensiva pe 23 octombrie, dupa doua acorduri negociate separat cu Statele Unite si Rusia.

Baghdadi, ucis

Pe 27 octombrie, Donald Trump a anuntat moartea liderului gruparii Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, in timpul unei operatiuni militare americane in nord-vestul Siriei. Considerat responsabil pentru executii si atrocitati multiple in Irak si Siria si de atacuri sangeroase, Baghdadi s-a detonat in satul in care se ascundea. La sfarsitul lunii martie, fortele arabo-kurde ajutate de Statele Unite au preluat controlul la Baghouz, ultimul bastion sirian al SI, punand capat califatului. Dar celulele in stare latenta raman pe teritoriul Siriei.

Veste galbene pe Champs-Elysées

Pe 16 martie, Parisul a cunoscut un nou focar de violenta, cu magazine jefuite si arse pe Champs-Elysées, in a patra luna de la mobilizarea ''vestelor galbene'' impotriva politicii sociale si fiscale a guvernului. Prefectul politiei din Paris este demis. Unsprezece oameni au murit de la inceperea protestelor, care s-au diminuat in lunile urmatoare, si mii au fost raniti. ONU si-a exprimat ingrijorarea privind informatiile referitoare la ''utilizarea excesiva a fortei'', solicitand o ancheta.

Gigantii Internetului

In Statele Unite si in Europa, gigantii internetului Google, Apple, Facebook si Amazon, criticati pentru protectia datelor cu caracter personal sau pozitiile dominante (piata publicitara, cautarea online, comert electronic ...) fac obiectul unor anchete, a unor amenintari cu desfiintarea si amenzi (cinci miliarde de dolari pentru Facebook in Statele Unite). Un conflict are loc intre gigantii retelelor web si mass-media cu privire la remuneratie pentru continutul pe care il preiau din presa, captand cea mai mare parte a veniturilor din publicitate online. In Franta, Google si Facebook refuza sa plateasca presei ''drepturile vecine'', un mecanism de impartire a veniturilor permis prin transpunerea unei directive europene, adoptata la sfarsitul lunii martie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri