Padurile din Australia ard la o scara nemaiintalnita pana in prezent, in ceea ce ar putea fi numit un "Cernobil climatic", conform unui articol New York Times. In acelasi timp, mai multe orase au ramas sau sunt pe cale sa ramana fara apa, iar mii de oameni care isi cauta refugiul pe plaje.

Incendiile din Australia au ars deja o suprafata mai mare decat Elvetia, de sase ori mai mult decat suprafata distrusa de incendiile din Amazon de anul trecut. Se estimeaza ca aproape jumatate de miliard de animale au fost ucise in aceste incendii si exista temerea ca anumite specii de animale si plante au fost complet exterminate, scrie Digi24.

In provincia New South Wales a fost decretata "stare de urgenta", iar in Victoria "stare de dezastru", in prezent au loc evacuari in masa, ceea ce ridica temeri legate de o posibila catastrofa umanitara, in conditiile in care orasele de pe intreaga coasta de est sunt inconjurate de flacari, iar toate liniile de comunicatii si transport au fost blocate.

Potrivit New York Times, situatia din Australia aduce aminte cu cea a Uniunii Sovietice din anii '80. Asa cum, potrivit lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, colapsul Uniunii Sovietice a inceput odată cu dezastrul nuclear de la Cernobil, întrebarea de pe buzele tuturor este "Poate aceasta tragedie, in plina desfasurare, provocata de incendiile din Australia, sa devina un Cernobil al crizei climatice?".

Australia mobilizeaza 3.000 de militari rezervisti

Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza Agerpres. "Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.

Un general a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide - o nava de debarcare cu elicoptere - a fost desfasurata pentru a contribui la efortul de lupta contra focului. De mai multe luni, armata australiana isi aduce ajutorul in materie de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfasurati. "Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial", a afirmat ministra apararii, Marise Payne. "Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre", a subliniat ea. Un numar mai mic de rezervisti au fost desfasurati pentru a lupta impotriva incendiilor in statul Queensland (nord-est).

Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize. Sfarsitul de saptamana se anunta catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare asteptate sambata - depasind 40 de grade Celsius - vor fi insotite de vanturi violente care risca sa inteteasca unele incendii de vegetatie care ard in intreaga tara de patru luni, majoritatea scapate de sub control.

De la inceputul anotimpului de incendii in septembrie, cel putin 22 de persoane si-au pierdut viata, alte zeci sunt date disparute si peste 1.300 de case s-au transformat in cenusa. O suprafata de doua ori mai mare decat Belgia a ars.

Sursa foto: OSORIOartist / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri