Mike Pompeo, secretarul de stat american, a arata ca generalul Soleimani pregatea in regiune o "actiune de anvergura" care ameninta "viata a sute sau mii de americani", scrie CNN, citat de Digi24. El a spus ca, prin ceea ce a facut America, au fost salvate vieti din Europa si ca unii aliati europeni par sa nu inteleaga acest lucru.

"Stiam ca este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluari ale serviciilor noastre de informatii", a sustinut Mike Pompeo. Vineri, el i-a sunat pe liderii lumii, reamintind, de fiecare data, "angajamentul" SUA fata de "dezescaladare". Mike Pompeo a adaugat ca Franta ''greseste'' daca crede ca lumea a devenit ''mai periculoasa'' dupa ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani intr-un raid in Irak.

Mike Pompeo a facut aceste aprecieri dupa ce a fost solicitat de postul CNN sa comenteze o declaratie a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL ca ne regasim astazi ''intr-o lume mai periculoasa'' din cauza riscurilor de ''escaladare militara'' in Orientul Mijlociu.

Mike Pompeo: Lumea este mult mai sigura astazi

''Francezii pur si simplu gresesc la acest punct'', a raspuns secretarul american de stat. ''Lumea este mult mai sigura astazi. Si pot sa va asigur ca americanii din regiune sunt mai in siguranta astazi dupa moartea lui Qassem Soleimani'', considera Mike Pompeo, citat de Agerpres.

El a scris mai tarziu pe Twitter ca a avut o convorbire telefonica cu omologul sau francez, Jean-Yves Le Drian. ''Lupta impotriva activitatilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comuna cu partenerii nostri europeni. Hotararea noastra de a ne proteja popoarele si interesele este de neclintit'', a adaugat seful diplomatiei americane.

La randul sau, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului sa evite orice reactie dupa uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la ''o grava criza a proliferarii nucleare''. ''Franta indeamna pe fiecare la retinere si Iranul sa evite orice masura susceptibila sa agraveze instabilitatea regionala'', a indicat MAE francez intr-un comunicat.

Iranul a promis vineri ca va razbuna ''la locul si momentul potrivit'' uciderea comandantului Fortei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al carui convoi a fost tinta unei drone americane pe aeroportul din capitala irakiana, Bagdad.

Potrivit responsabililor americani si presedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit sa previna noi operatiuni ale Fortei Al-Quds, dupa ce actiunile acesteia au provocat moartea a numerosi militari americani sau din tari aliate ale SUA, ultima fiind atacul cu rachete in urma caruia un subcontractor american a fost ucis intr-o baza irakiana din orasul Kirkuk.

La cateva ore dupa acest raid, Washingtonul le-a cerut cetatenilor americani aflati in Irak sa paraseasca imediat aceasta tara. Un purtator de cuvant al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat ca angajati americani care lucreaza pentru companiile petroliere pleaca din Irak, el asigurand insa ca productia de petrol nu este afectata.

Sursa foto: lev radin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri