Iranul a dat asigurari sambata ca Statele Unite i-au cerut "sa se razbune proportional", dupa asasinarea intr-un raid american la Bagdad a puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene in Orientul Mijlociu.

Elvetia, care reprezinta interesele Statelor Unite in Iran in absenta unor relatii diplomatice intre cele doua tari, a afirmat vineri ca reprezentantul sau "a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au insarcinat sa il inmaneze" Iranului, fara a-i preciza continutul, scrie Agerpres.

Vineri, in apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu drona american i-a ucis pe Soleimani, seful Fortei Al-Qods a Gardienilor Revolutiei, responsabila cu operatiunile externe ale Iranului, si Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului in Irak si numarul doi al Hashd al-Shaabi, coalitie de paramilitari irakieni pro-iranieni.

Citat de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandant-sef adjunct al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Iranului, a afirmat ca Washingtonul a spus: "Daca vreti sa va razbunati, razbunati-va proportional cu ce am facut noi".

Americanii nu sunt in pozitie sa "decida" raspunsul Iranului si "trebuie sa se astepte la o razbunare dura. Aceasta razbunare nu se limiteaza la Iran", a spus el, dand asigurari ca aliatii Teheranului din Orientul Mijlociu "sunt pregatiti sa puna in practica aceasta razbunare".

Contraamiralul nu a precizat cum au comunicat Statele Unite acest mesaj Iranului. Insa in afara de Elvetia, ministrul iranian de externe Mohammed Javad Zarif a declarat ca "emisarul elvetian a transmis (vineri) un mesaj ridicol de la americani". Emisarul elvetian "a primit un raspuns scris (de la Iran) la aceasta scrisoare indrazneata a americanilor", a spus Zarif.

In acelasi timp, generalul Gholamali Abuhamzeh, comandantul Gardienilor Revolutiei pentru provincia Kerman din sudul Iranului, a spus, in declaratii citate sambata de agentia de presa Tasnim, ca Teheranul ii va pedepsi pe americani oriunde vor fi in raza Republicii Islamice, ca reactie la asasinarea lui Soleimani, potrivit Reuters.

El a lansat astfel perspectiva unor posibile atacuri asupra unor nave in Golf. Teheranul a promis "o razbunare dura in locul potrivit si la momentul potrivit" pentru a razbuna moartea lui Qassem Soleimani.

Sursa foto: saeediex / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri