Tot mai multi germani urmeaza exemplul vecinilor din nord si zboara mai putin, in contextul in care numarul zborurilor interne a scazut in Germania cu 12% in noiembrie 2019, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, iar cel al zborurilor externe cu 1,9%. In schimb, numarul calatoriilor cu trenul a crescut considerabil, iar reducerea cu 10% a tarifelor pentru distante lungi ar trebui sa le faca si mai atractive.

Si suedezii urmeaza aceeasi tendinta. Aeroporturile din Suedia au inregistrat o scadere de 11% a traficului aerian in 2019, insa la nivel national a avut loc o crestere semnificativa a calatoriilor cu trenul. Operatorul feroviar suedez SJ isi alimenteaza trenurile cu energie electrica din surse 100% regenerabile, scrie WeForum.

Desi asociatia operatorilor de aeroporturi din Germania atribuie reducerea numarului de zboruri unui cumul de factori, inclusiv cresterea preturilor la petrol si incertitudinea economica si comerciala, analistii din transporturi apreciaza ca efectul de constientizare cu privire la criza climatica actuala joaca un rol semnificativ in randul consumatorilor.

"Pentru mine, aceasta este o dovada a cresterii constientizarii schimbarilor climatice care influenteaza comportamentul consumatorilor", a declarat pentru Bloomberg, Stefan Goessling, profesor de economie a transporturilor la Universitatea Linnaeus din Suedia.

Pe langa reducerea numarului de calatorii aeriene interne, compania feroviara nationala, Deutsche Bahn, a raportat un numar record de pasageri pe distante lungi, cu peste 150 de milioane de utilizatori in 2019. Compania isi propune, de asemenea, sa-si reduca emisiile de CO2 la jumatate pana in 2030 si sa-si alimenteze trenurile utilizand exclusiv energie electrica regenerabila pana in 2038.

La nivel politic, in Germania sprijinul pentru Partidul Verde a crescut constant, sondajele recente punand organizatia inaintea coalitiei de guvernare. Aceste tendinte coincid cu ceea ce a fost numit "efectul Greta"; oamenii din intreaga lume schimbandu-si comportamentul ca raspuns la strigatele provocate de activista pe teme climatice Greta Thunberg.

Adolescenta suedeza a calatorit 65 de ore cu trenul pentru a participa la intalnirea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos in ianuarie 2019, economisind peste 200 de kilograme de CO2.

Sursa foto: Liv Oeian / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri