Iranul a recunoscut ca a doborat 'dintr-o eroare' avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prabusit langa Teheran, prezentand scuze, dar aratand in acelasi timp spre responsabilitatea 'aventurismului american' in aceasta tragedie, transmite AFP.

Iranul regreta 'profund' aceasta prabusire, 'o mare tragedie si o eroare impardonabila', a declarat presedintele iranian Hassan Rouhani.

'Ancheta interna a fortelor armate a concluzionat ca, in mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prabusirea avionului ucrainean si moartea a 176 de nevinovati', a transmis el pe Twitter.

Putin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja 'regrete, scuze si condoleante', insistand insa ca Washingtonul nu este strain de aceasta drama. O 'eroare umana in timp de criza cauzata de aventurismul american a dus la dezastru', a scris el intr-un tweet.

Javad Zarif facea aluzie la tensiunea provocata de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani intr-un raid cu drona la Bagdad, la decizia presedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete impotriva unor baze din Irak unde erau stationati militari americani.

Prima marturisire fusese formulata de fortele armate iraniene, care au vorbit despre o 'eroare umana', explicand ca aparatul de zbor a fost luat drept un 'avion ostil'. 'Responsabilul' pentru aceasta eroare va fi adus 'imediat' in fata justitiei, a mai indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil apartinand Gardienilor Revolutiei si a fost doborat din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniana sambata, citand un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Schimbarea de pozitie este una spectaculoasa, pentru ca pana acum Teheranul dezmintise categoric teza, privilegiata de mai multe state, in special de Canada, conform careia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o racheta.

'Avem informatii din surse multiple' care 'indica faptul ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer iraniana', a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. 'Poate ca nu a fost intentionat', a adaugat el.

La randul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, ca aparatul a fost doborat 'probabil' de o racheta iraniana.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prabusit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare.

O inregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arata momentul in care o racheta loveste aeronava, a fost difuzata intens pe retelele sociale. In imagine se vede un obiect luminos care urca rapid spre cer si loveste ceea ce pare a fi un avion.

In timp ce apelurile la aflarea adevarului se inmulteau, Iranul a promis o ancheta 'transparenta' si ca va face tot posibilul pentru a facilita misiunea tarilor care au pierdut cetateni in tragedie, printre care Ucraina.

Ministru de externe canadian Francois-Philippe Champagne a anuntat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan si Marea Britanie, care va vorbi 'pe o singur voce' in favoarea unei anchete 'complete si transparente'.

Iranul a invitat compania Boeing, constructorul american al avionului, sa participe la ancheta, precum si pe americani, canadieni, francezi si suedezi sa observe metodele de lucru urmate de iranieni in investigatie.

De la Moscova, un responsabil rus a invitat Iranul sa traga invataminte din aceasta eroare. 'Daca descifrarea cutiilor negre si lucrarile anchetei nu dovedesc ca armata iraniana a facut aceasta in mod intentionat si nu exista motive logice pentru aceasta, incidentul trebuie inchis. Cu speranta ca vor fi trase invataminte si se vor lua masuri de catre toate partile', a declarat sambata presedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului, Konstantin Kosaciov, citat de agentia Interfax.

Sursa foto: saeediex / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri