Guvernul londonez va propune un set de legi pentru a incuraja dezvoltarea produselor financiare islamice in Marea Britanie, o premiera in Europa, a anuntat secretarul Trezoreriei Ed Balls. Produsele financiare islamice, care respecta sharia (legea islamica) interzicand dobanda (riba) si investitiile in anumite sectoare, au cunoscut in ultimii trei ani o dezvoltare rapida in Asia si Orientul Mijlociu, piata lor fiind estimata la 300 - 500 de miliarde de dolari.

"Suntem prima tara din Europa care dispune de un cadru juridic pentru produsele financiare islamice", a spus un purtator de cuvant al Trezoreriei,precum NewsIn. Bugetul pentru anul 2007/2008, care va fi prezentat in martie, cuprinde doua masuri care autorizeaza emisiunea si tranzactionarea "sukuk-urilor" (obligatiunile islamice). Landul german Saxa-Inhalt a emis in 2004 primele "sukukuri" din Europa.

Bugetul va contine si o serie de recomandari in legatura cu alte doua produse - Mushkaraka degresiva (echivalentul islamic al rambursarii esalonate a unui imprumut) si Takaful (o forma de polita de asigurare).Produsele financiare islamice vor face obiectul unui grup de lucru infiintat de Trezorerie.

Citeste si:

Marea Britanie trebuie "sa se asigure ca sistemul fiscal si reglementarile incurajeaza dezvoltarea produselor care respecta sharia", astfel incat Londra sa devina "un centru mondial" in acest domeniu, a explicat Balls. "Este un exemplu de colaborare intre sectorul privat si cel public, pentru a ne pune in practica ambitia comuna de a transforma Londra in centrul pietelor internationale pentru produsele islamice", a adaugat el.

Londra a autorizat deja in 2004 crearea primei banci de islamice din Europa, Islamic Bank of Britain. Malaysia si Orientul Mijlociu concentreaza, insa, cea mai mare parte a activitatii in acest sector, produsele financiare islamice servind drept debusee pentru afluxul de dolari proveniti din petrol.