Un fost responsabil al Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA) din Irak a fost condamnat luni de tribunalul federal din Washington la noua ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 3,6 milioane de dolari pentru participare la fraudele in care a fost implicat si Philip Bloom.

Americanul Philip Bloom are o serie de afaceri in Romania. Robert Stein, in varsta de 52 de ani, a pledat vinovat in februarie 2006 pentru coruptie, escrocherie si spalare de bani, recunoscand ca a luat din fondurile destinate reconstructiei Irakului in timp ce era trezorier al CPA pentru regiunea Al-Hillah, potrivit Departamentului Justitiei, informeaza NewsIn. CPA, condusa de Paul Bremer, fusese infiintata de Statele Unite si celelalte membre ale coalitiei dupa invadarea Irakului. Ea a fost dizolvata in iunie 2004, prin transferul puterii catre noul guvern irakian provizoriu.

Cu ajutorul altor responsabili ai CPA, trezorierul a transferat mai mult de doua milioane de dolari in contul omului de afaceri american din Romania Philip Bloom, care le trimitea bani spalati printr-o retea de conturi irakiene, romane si elvetiene.

Stein a recunoscut ca, impreuna cu complicii sai, a acceptat mita de mai mult de un milion de dolari in bani gheata, in masini de lux, bijuterii, calculatoare, bilete de avion sau alte obiecte de valoare, in schimbul atribuirii de contracte prin licitatii trucate.

Cu banii furati, Stein si complicii sai au cumparat arme de contrabanda - pusti de asalt, amortizoare, lansatoare de grenada, etc - pe care in Statele Unite le raportasera ca fiind "de uz personal". Fostul trezorier, care risca pana la 30 de ani de inchisoare, a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii. Responsabil a trei societati implicate in reconstructia Irakului, Bloom a pledat vinovat in martie 2006. Contractele pe care le obtinuse in Irak depaseau 8,6 milioane de dolari. Sentinta sa va fi stabilita in februarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă
Setari Cookie-uri