Romania se numara printre principalii beneficiari ai Mecanismului pentru o tranzitie justa, destinat sa ajute Europa sa devina neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, potrivit estimarilor Comisiei Europene care au fost prezentate statelor membre UE, sustine Bloomberg.

Potrivit estimarilor preliminare, Polonia ar urma sa fie principalul beneficiar al Mecanismului pentru o tranzitie justa, in conditiile in care ar urma sa beneficieze de investitii in valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmeaza Germania, cu investitii de 13,4 miliarde de euro, Romania cu 10,1 miliarde de euro si Cehia cu 7,8 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Mecanismul pentru o tranzitie justa dispune de pachet de sprijin financiar si practic in valoare de cel putin 100 de miliarde de euro. Polonia, tara care se bazeaza pe carbune pentru mai mult de 80% din productia sa de electricitate, ar urma sa beneficieze de mai mult de un sfert din investitiile totale.

"Invitam statele membre sa identifice regiunile care au nevoie de banii si de sprijinul nostru practic si de asemenea sa lucreze cu Comisia la un plan concret de schimbare", a declarat vicepresedintele executiv al CE pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, cu ocazia prezentarii Mecanismului pentru o tranzitie justa.

Planul de investitii pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE si va crea un cadru favorabil care sa faciliteze si sa stimuleze investitiile publice si private necesare pentru tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic, verde, competitiva si incluziva. Venind in completarea altor initiative anuntate in cadrul Pactului ecologic, planul se bazeaza pe trei dimensiuni - finantare, facilitare si sprijin practic.

In privinta finantarii, se doreste mobilizarea, in urmatorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentand investitii durabile. Cea mai mare proportie de pana acum de cheltuieli din bugetul UE pentru actiuni climatice si de mediu va face posibila atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmand a fi jucat de Banca Europeana de Investitii.

Referitor la facilitare, este avuta in vedere oferirea de stimulente pentru deblocarea si redirectionarea investitiilor publice si private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasand resursele financiare durabile in centrul sistemului financiar, si va facilita realizarea de investitii durabile de catre autoritatile publice, incurajand "inverzirea" bugetului si achizitiile publice ecologice si concepand modalitati de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranzitia justa.

Mecanismul pentru o tranzitie justa este un instrument-cheie creat pentru a se asigura ca tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic are loc in mod echitabil si ca nimeni nu este lasat in urma. Desi toate regiunile vor avea nevoie de finantare, iar Planul de investitii pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigura un sprijin tintit care sa ajute la mobilizarea unui cuantum de cel putin 100 de miliarde de euro in perioada 2021-2027 in cele mai afectate regiuni, in scopul de a se atenua impactul socio-economic al tranzitiei. Mecanismul va crea investitiile necesare pentru a ajuta lucratorii si comunitatile care se bazeaza pe lantul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contributia substantiala de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante in mod direct pentru tranzitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri