Rusia restrange accesul investitorilor straini la sectoarele strategice

Guvernul rus a ratificat miercuri un proiect de lege privind prezenta investitorilor straini in companiile rusesti strategice, in special fiind vizat sectorul energetic.

Investitorii straini vor fi nevoiti sa obtina o autorizatie speciala de la o comisiei inter-guvernamentala creata special pentru acest lucru, pentru a putea investi in aceste sectoare strategice. Acest comitet va avea ragaz trei luni pentru a raspunde acestei cereri.

Comisia va fi compusa nu numai din specialisti ai sectorului, insa si din responsabili ai FSB (serviciile speciale ale Rusiei, fostul KGB), a explicat ministrul rus al industriei, Viktor Khristenko, informeaza NewsIn. Ministrul resurselor naturale, Iuri Trutnev, a propus sa fie considerate strategice un numar de zece zacaminte petrolifere, 26 de zacaminte gazeifere, un zacamant de aur si cinci de cupru, precum si toate zacaminte de uraniu si de diamante.

"Investitorii straini nu vor putea obtine controlul exploatarii acestor zacaminte", a precizat acesta cu ocazia unei reuniuni a guvernului, citat de agentia Interfax. Primul ministru Mikhail Fradkov a aparat necesitatea acestor restrictii impuse investitorilor straini.

Daca un strain face parte din consiliul de administratie al unei companii de stat respectate acesta "va folosi aceasta pozitie pentru a achizitiona actiuni ale grupului", a declarat acesta conform agentiei RiaNovosti. "Este pacat sa dam 50% din compania nostra unui manager strain care a venit aici si crede ca este cel mai mare specialist al domeniului", a precizat Fradkov. "Doar nu suntem idioti!" a afirmat acesta.

Acest proiect de lege trebuie sa fie aprobat de deputatii rusi, care, conform presei, vor face acest lucru fara probleme, textul acestei legi fiind rezultatul unui compromis intre liberali si FSB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri