Un mare numar de festivitati prevazute pentru Anul Nou lunar urmeaza sa fie anulate sambata in China, unde autoritatile si-au dublat eforturile pentru a impiedica raspandirea unui nou coronavirus mortal, care a facut deja 41 de morti in aceasta tara, cu blocarea a peste 40 de milioane de persoane pentru masuri antiepidemice, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Maladia provocata de acest coronavirus aparut in decembrie intr-o piata agroalimentara din Wuhan, un oras din centrul Chinei, a facut 41 de morti in tara, iar numarul persoanelor contaminate a crescut la 1.287, au precizat sambata autoritatile locale.

In strainatate, al doilea caz de coronavirus a fost confirmat in Statele Unite si trei cazuri au fost confirmate si spitalizate sambata in Franta, primele din Europa.

Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare in Scotia si o alta, in Irlanda de Nord. In China, 26 de oameni au murit si peste 800 s-au imbolnavit. 13 cazuri au fost depistate pana acum si in alte tari din Asia. Pentru prima data de la descoperirea virusului, a murit un pacient din afara focarului, la aproape 1.000 de kilometri de punctul zero.

Vineri, autoritatile din China au demarat la Wuhan, orasul cu 11 milioane de locuitori, aflat in centrul epidemiei si plasat in carantina de joi, constructia unui spital, capabil sa primeasca in termen de 10 zile 1.000 de pacienti infectati cu noul tip de coronavirus.

Lucrarile trebuie finalizate in timp record, pentru ca spitalul, construit din prefabricate, pe o suprafata de 25.000 de metri patrati, sa isi deschida portile pe 3 februarie, potrivit agentiei Xinhua.

China, in carantina

Zece orase din China au fost puse in carantina de autoritati, ca masura de precautie pentru a opri raspandirea noului coronavirus, depistat initial la Wuhan, dupa ce epidemia a ucis 25 de persoane, iar peste 830 de oameni au fost infectati, scrie Digi24.

In total, autoritatile au suspendat transportul public in zece orase din provincia Hubei in urma epidemiei. Autobuzele nu vor mai circula in orasele Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Xianning, Huangshi and Enshi, iar la Ezhou au fost inchise garile.

Orasul Beijing a anuntat joi anularea popularelor festivitati programate cu ocazia Anului Nou Chinezesc. Totodata, lansarile programate pentru sapte filme chinezesti in perioada vacantei ocazionate de Anul Nou din aceasta tara au fost anulate.

In orasul Zhijiang, toate locurile publice au fost inchise, cu exceptia spitalelor, supermarketurilor, pietelor agricole, benzinariilor si farmaciilor, a precizat Hubei Daily.

Trenurile si autobuzele nu mai circula de joi in Huanggang, localitate aflata la 70 de kilometri de Wuhan, primul oras pus sub carantina. Locuitorilor li s-a cerut sa nu plece din oras nici prin alte mijloace.

Armata chineza trimite 450 de medici in Wuhan

In total, potrivit unui calcul intocmit de AFP, sunt izolate de restul lumii 13 localitati din regiunea Hubei, avand capitala la Wuhan, cu o populatie de 41 de milioane de locuitori.

Joi, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut "situatia de urgenta din China", insa a apreciat ca este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenta globala din cauza acestui virus.

In total, 450 de medici si alt personal sanitar al Armatei Populare de Eliberare au ajuns cu avionul la Wuhan (centrul Chinei) pentru a participa la lupta impotriva noului coronavirus, a anuntat sambata agentia Xinhua, preluata de AFP.

Unii dintre acestia au experienta in lupta impotriva virusului Ebola si SARS, un virus similar coronavirusului care a contaminat din decembrie aproape 1.300 de persoane si a facut 41 de morti in intreaga China.

Spital cu 1.000 de paturi construit pentru persoanele contaminte in Wuhan

Un spital cu 1.000 de paturi pentru tratarea pacientilor infectati cu noul tip de coronavirus este in curs de constructie in orasul Wuhan, presa de stat din China relatand ca noua unitate medicala ar urma sa fie finalizata pana luni, la trei zile dupa inceperea lucrarilor.

Noul spital se construieste in jurul unui complex de vacanta destinat initial angajatilor locali, amenajat langa un lac de la marginea orasului, a informat cotidianul Changjiang Daily.

Lucrarile au inceput deja, mai multe utilaje fiind deja trimise pe sit-ul de constructie pentru escavari. Autoritatile locale spun ca unitatea medicala va fi construita in doar sase zile, iar pe data de 3 februarie aceasta va fi data in folosinta.

Marele Zid Chinezesc si alte destinatii turistice, inchise

China a anuntat vineri inchiderea unor portiuni din Marele Zid, precum si a unor populare atractii turistice din zona Beijing-ului, in cadrul masurilor de prevenire a raspandirii coronavirusulu.

Mormintele Ming si Padurea de Pagode vor fi inchise incepand de sambata, a precizat autoritatea responsabila pentru gestionarea acestor atractii turistice, scrie Agerpres.

De asemenea, stadionul national din Beijing, cunoscut sub numele de "Cuib de pasare" si construit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, a fost inchis vineri pentru a "preveni si controla" raspandirea virusului.

Tot vineri, reprezentantii Disneyland Shanghai au anuntat ca parcul de distractii ramane inchis pana la o noua notificare, din cauza raspandirii virusului care a infectat deja peste 800 de persoane in China.

Ce este coronavirusul si ce simptome are

Coronavirusul are cateva simptome comune cu gripa si raceala: migrene, nas infundat, tuse, dureri in gat si dureri musculare. La coronavirus apar complicatii cum ar fi febra intensa, pneumonie, dificultate in respiratie, septicemie si de aici se poate ajunge la deces. Nu exista tratament. Ajungem din nou la masurile pe care le putem lua noi si tin de noi. Este vorba de igiena, spalat pe maini cu apa si sapun si sa nu iesim in spatii aglomerate daca nu este nevoie pentru a nu intra in contact cu alte persoane.

Sursa foto: Photo by CDC on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri