Noul coronavirus aparut in China "nu este la fel de puternic" ca SARS, aflat la originea unei epidemii incheiate cu peste 750 de victime in 2002-2003, dar se dovedeste a fi mai contagios, putand sa se transmita inainte de aparitia simptomelor, au anuntat duminica mai multi oficiali chinezi de rang inalt din domeniul sanatatii, citati de AFP, potrivit Agerpres.

Aparuta in Wuhan in luna decembrie, noua maladie, care a contaminat in China aproape 2.000 de persoane si a ucis peste 50 de pacienti, apartine, la fel ca SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), familiei coronavirusurilor, se transmite si intre oameni si determina grave tulburari respiratorii.

SARS a cauzat 774 de decese pe plan mondial (din care 349 in China continentala si 299 in Hong Kong).

"Cu toate acestea, din cate constatam in prezent, aceasta boala nu este (...) la fel de puternica precum SARS", a declarat Gao Fu, directorul Centrului chinez de control si prevenire a bolilor, intr-o conferinta de presa organizata la Beijing.

Totusi, "capacitatea de propagare a virusului a sporit", a nuantat Ma Xiaowei, directorul Comisiei Nationale pentru Sanatate (CNS), o institutie ce detine un statut echivalent ministerelor.

Noul virus are o perioada de incubatie ce poate sa ajunga pana la doua saptamani, "iar contagierea este posibila in timpul perioadei de incubatie", ceea ce inseamna ca infectarea poate sa aiba loc chiar si inainte de aparitia simptomelor, a precizat Ma Xiaowei.

"Si acest aspect este foarte diferit fata de SARS", a insistat oficialul chinez.

Epidemia a aparut in timpul vacantei de Anul Nou Chinezesc, perioada de sapte zile libere, marcata de obicei de o migratie masiva in intreaga tara, cand numerosi chinezi strabat distante importante pentru a fi alaturi de familiile lor.

Or, aceasta vacanta reprezinta "cea mai buna fereastra de oportunitate" pentru a limita propagarea virusului, au precizat inalti oficiali sanitari din China.

Daca restrictiile de transport sunt implementate cu succes, ele ar putea sa permita autoritatilor "sa castige un anumit timp" pentru a pregati etapa urmatoare din procedurile de prevenire si control a epidemiei, a subliniat Li Bin, ministru adjunct al CNS.

"Nu cunoastem deocamdata cu exactitate modul in care va evolua epidemia. Situatia pe baza careia ea se dezvolta nu se afla in intregime sub controlul nostru", a recunoscut el.

Gui Xi'en, specialist in boli infectioase la Universitatea Wuhan, numarul de contaminari ar putea sa atinga punctul sau maximal in jurul datei de 8 februarie, inainte ca intensitatea epidemiei sa inceapa sa scada.

"In prezent, numarul noilor pacienti diagnosticati creste de la o zi la alta si nu va mai trece mult timp pana sa se ajunga la un punct maximal", considerat "un punct de cotitura" ce ar putea sa se produca in timpul Festivalului Lanternelor (celebrat pe 8 februarie in acest an), a estimat acelasi specialist, citat de People's Daily.

El a confirmat la randul sau amenintarea mai scazuta a noului coronavirus in raport cu SARS: "Rata de mortalitate pentru SARS era in jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mica (...). Nu trebuie sa fim neglijenti, dar nici panicati: simptomele pentru cei mai multi dintre pacienti sunt benigne si tratabile", a precizat acelasi oficial chinez.

O mare parte din pacientii decedati in urma infectiei cu coronavirus sufereau de patologii preexistente - diabet, ciroza, hipertensiune arteriala si maladii coronariene - si depasisera deja varsta de 65 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri