Noul virus care a ucis 81 de persoane in China se poate raspandi inainte de aparitia primelor simptome, au anuntat autoritatile sanitare chineze adaugand ca perioada de incubatie a agentului patogen poate varia intre una si 14 zile, relateaza luni Reuters.

Iata mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om si apartine aceleiasi familii de coronavirus din care face parte si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), potrivit Agerpres.

  • Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea in China, noul virus se poate raspandi in perioada de incubatie, a declarat duminica directorul Comisiei Nationale de Sanatate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global in 2002 si 2003.
  • Focarul actual se raspandeste in prezent ''relativ repede'' si ''acum intra intr-o perioada mai severa si mai complicata'', a spus Ma adaugand ca autoritatile detin cunostinte limitate cu privire la virus si nu cunosc exact riscurile prezentate de mutatiile acestuia.
  • Joia trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut "situatia de urgenta din China", insa a apreciat ca este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenta globala din cauza acestui virus.
  • Infectiile cu coronavirus au o gama larga de simptome, printre acestea numarandu-se febra, tuse, dispnee si dificultati de respiratie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si deces.
  • Multe dintre persoanele care au murit prezentau afectiuni medicale preexistente sau erau varstnice, au indicat autoritatile sanitare.
  • La fel ca agentii patogeni care provoaca SARS si Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul sau genetic, mai degraba decat ADN-ul. Acest lucru inseamna ca virusul se asociaza cu ADN-ul gazdei si poate suferi mutatii rapide.
  • Numarul total de cazuri confirmate in China a crescut cu aproximativ 30 de procente pana la 2.744, aproximativ jumatate dintre acestea fiind in provincia centrala Hubei, a carei capitala este Wuhan, epicentrul epidemiei.
  • Alte cazuri au fost semnalate in Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda si Statele Unite, precum si in Australia, Canada, Franta, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud si Vietnam. Nu s-au raportat decese in afara Chinei.
  • Se estimeaza ca virusul a aparut la sfarsitul anului trecut, avand ca sursa animale salbatice comercializate ilegal intr-o piata din Wuhan. Cercetatorii chinezi cred ca s-ar fi putut transmite la oameni de la serpi care, la randul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se stie ca erau comercializate in aceasta piata.
  • OMS a fost alertata in legatura cu prezenta mai multor cazuri de pneumonie in Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autoritatile chineze au confirmat ca au identificat un nou virus.
  • Ministerul de Finante din China si Comisia Nationala de Sanatate au anuntat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea raspandirii virusului, relateaza luni Reuters care citeaza o declaratie publicata pe site-ul ministerului.

Sursa foto: SamaraHeisz5 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri