Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), impreuna cu serviciile antrifrauda din UE, a descoperit un sistem ilegal de trafic de brichete din Asia care a adus un prejudiciu bugetului comunitar de 20 milioane de euro, prin neplata taxelor. UE percepe pentru fiecare bricheta de unica folosinta importata din China o taxa de antidumping de 6,5 eurocenti.

OLAF a detectat mai multe cazuri in care Indonezia sau Malaezia erau declarate in mod fraudulos ca tari de origine ale brichetelor importate. Daca nu s-ar fi detectat aceste cazuri, prejudiciul la adresa bugetului comunitar, care acum va fi recuperat de la importatori, ar fi fost suportat de catre contribuabilii europeni, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), punct de lucru al OLAF in Romania.

Potrivit sursei citate, investigatiile comune OLAF cu serviciile antifrauda din UE au descoperit ca numai prin Malaezia au fost transportate peste 300 milioane de brichete din China, in ultimii patru ani.Oficialii OLAF au mai declarat ca, in urma cercetarilor care se vor efectua in aceste cazuri, autoritatile nationale din Marea Britanie, Cehia, Lituania, Italia, Spania si Germania vor demara anchete penale impotriva companiilor care au adus brichetele in UE, informeaza NewsIn.

Investigatiile privind importul de brichete prin declaratii de origine false au dat cele mai spectaculoase rezultate de pana acum in Malaezia. S-a stabilit ca o companie malaeziana, care a pretins ca era producatorul brichetelor, reprezenta, de fapt, doar o acoperire pentru bunurile transportate. Sute de containere (un container contine in jur de un milion de brichete, n.r.) pline cu brichete au fost schimbate in zonele libere din Port Klang, Penang si Johor Bahru, se precizeaza in comunicatul DLAF.

Potrivit comunicatului, prin prezentarea de informatii false autoritatilor locale din UE, importatorii de brichete au reutit sa obtina certificate de origine malaeziene pentru a evita masurile de antidumping importurile de brichete din China sunt supuse unei taxe antidumping de 6,5 eurocenti/bucata.

In celalalt caz, al importurilor de brichete din Indonezia, OLAF a verificat productia declarata de brichete exportate in UE.S-a stabilit ca mai mult de 100 de transporturi investigate nu au provenit din Indonezia. Toate containerele continand brichete chinezesti fusesera directionate prin Hong Kong si au fost inlocuite in Singapore, se mai spune in comunicatul e presa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri