Comisia Europeana a cerut Spaniei explicatii privind incercarile statului spaniol de a bloca preluarea companiei de electricitate Endesa de catre grupul german E.ON, pentru suma de 36,5 miliarde euro.
"Comisia Europeana a cerut formal Spaniei sa explice motivul pentru care nu s-a supus deciziei Comisiei privind retragerea unor conditii legate de preluarea companiei Endesa de catre E.ON", a declarat executivul european intr-un comunicat. Aceasta actiune a Comisiei reprezinta penultima decizie in drumul catre un proces impotriva Spaniei in fata Curtii Europene de la Luxemburg. Ultimul pas pentru lansarea acestei proceduri reprezinta o "opinie intemeiata" din partea Bruxellesului.

Aceasta actiune se bazeaza pe legislatia europeana care confera Comisiei Europene autoritatea suprema in ceea ce priveste fuziunile transfrontaliere de mari dimensiuni, informeaza NewsIn. Spania este tinta Comisiei, pe langa Italia si Polonia, deoarece actiunile guvernului de la Madrid sunt considerate a promova "nationalismul economic", prin impiedicarea fuziunilor transfrontaliere in sectoare strategice precum energia, transportul si bancar.

Comisia a decis in septembrie si decembrie ca conditiile impuse de Spania asupra E.ON, in cazul in care acest grup va prelua compania ce electricitate Endesa, sunt ilegale si a cerut Madridului sa le retraga.

Momentan Comisia cere o explicatie pentru faptul ca aceste conditii nu au fost retrase. Actiunile Comisarului European pentru Concurenta, Neelie Kroes impotriva Spaniei evolueaza in paralel cu cele ale Comisarului European pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, care a decis sa actioneze impotriva Spaniei pentru ca Madridul a extins puterile unui organ de reglementare a pietei interne de energie, pentru a impiedica unele fuziuni viitoare de acest tip.

McCreevy a declarat ca aceasta masura reprezinta o incalcare a dreptului de libera circulatie a capitalului. Acest ultim avertisment nu are nici un fel de efect asupra viitoarei fuziuni, deoarece E.ON a acceptat deja conditiile impuse de Madrid. Comisia Europeana a cerut, la 20 decembrie 2006, Spaniei sa renunte la ultimele conditii impuse companiei germane de utilitati, E.ON, care a oferit 37 miliarde de euro pentru preluarea firmei iberice Endesa.

Comisia a acordat Spaniei un ragaz de 15 zile lucratoare pentru a se supune acestei decizii, care genereaza o situatie tensionata intre executivul de la Bruxelles si Madrid, pe fondul intentiei Comisiei de a deschide pietele energetice europene si a facilita acordurile transfontaliere. "Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de angajamentul Comisiei de a asigura un mediu echitabil de desfasurare a activitatilor pentru toate companiile, lucru ce ar fi in beneficiul consumatorilor, europeni, companiilor si intregii economii", a declarat Comisarul European pentru concurenta. Neelie Kroes.

Arbitrul pietei spaniole, CNMV, a dat oficial acordul, in cursul saptamanii trecute, pentru lansarea celor doua oferte rivale, una depusa de Gas Natural si cealalta de grupul german E.ON, pentru preluarea principalei companii spaniole de electricitate, Endesa. Cele doua societati interesate de preluarea Endesa au ragaz pana la 2 februarie pentru a-si modifica sau retrage oferta. in perioada in care se mai pot depune oferte, Endesa va convoca o adunare a actionarilor pentru a decide daca vor ridica sau nu limita de 10% privind drepturile de vot ce pot fi detinute de un investitor.

Oferta Gas Natural depusa in septembrie 2005 evalueaza grupul Endesa la 22,5 miliarde de euro, in timp ce cea depusa de compania germana este in valoare de 36,5 miliarde euro. E.ON a intrat in batalia pentru Endesa in urma cu un an, oferind pentru inceput 25,4 euro pe actiune pentru preluarea Endesa, depasind astfel oferta facuta de grupul Gas Natural.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri