New York Stock Exchange (NYSE) a spus ca va forma o alianta strategica cu Tokyo Stock Exchange, cea mai mare bursa din Asia, in contextul in care operatorul bursier maerican continua sa se extinda in lume.
Afacerea este ultimul semn al orientarii operatorului bursier american inspre piata asiatica, in contextul in care New York Stock Exchange si alte burse mari incearca sa se extinda dincolo de piata americana si europeana.

Directorul general NYSE, John Thain, care a condus planul operatorului bursier pentru fuziunea cu platforma bursiera europeana Euronext, cu sediul la Paris, a declarat recent, ca este logic ca Asia va fi piata in care NYSE va face urmatoarea mutare, informeaza NewsIn, citand Reuters. Prin acest acord, care a fost asteptat multa vreme, cele doua burse vor studia si dezvolta posibilitatile sistemelor de tranzactionare si tehnologia, produsele de investitii si guvernarea. Acordul nu este exclusiv si stabileste cadrul pentru o posibila legatura financiara intre cele doua burse.

Acordul urmeaza achizitionarii, la inceputul acestei luni, de catre Big Board a unui pachet de actiuni la National Stock Exchange, cea mai mare bursa din India si survine la doar cateva saptamani dupa ce actionarii au aprobat fuziunea cu Euronext, in valoare de 14 miliarde dolari. Bursele americane incearca sa pastreze sustinerea actionarilor lor, prin diversificarea pietelor, de la piata interna supraaglomerata. in contextul in care Big Board a finalizat, luna trecuta, fuziunea cu Euronext, principalul lui rival, Nasdaq Stock Market a lansat o oferta de preluare a platformei bursiere londoneze, London Stock Exchange.

Preluarile pe fata s-ar putea sa nu fie modelul de urmat pentru bursele care vor sa isi extinda activitatea in strainatate, spun analistii, observand respingerea rapida a ofertei Nasdaq de catre London Stock Exchange. Presedintele New York Stock Exchange, John Thain, a declarat, la 26 ianuarie 2007, ca planurile de alianta cu bursa de la Tokyo vor fi dezvaluite in cursul saptamanii viitoare, insa nu se pune problema, deocamdata, a unei fuziuni in stilul Euronext.

"Este normal ca in timp sa extindem legaturile cu bursa de la Tokyo. Lucram pentru realizarea lor", a declarat John Thain, la Forumul Economic de la Davos, din Elvetia. Thain a precizat apoi ca detaliile viitoarei aliante cu bursa de la Tokyo vor fi facute publice in cursul saptamanii vitoare. "Nu credem ca tipul relatiilor pe care le vom avea cu bursa de la Tokyo se vor asemana cu fuziunea cu Euronext", a adaugat el.

Presedintele NYSE a adaugat ca finalizarea fuziunii cu Euronext va dura aproximativ un an, iar grupul bursier ce va rezulta prin aceasta fuziune este dispus sa includa si alte burse europene. "in ceea ce priveste Europa de vest, vor exista ocazii de a include si alte piete bursiere", a precizat el
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri