Guvernul italian a decretat vineri stare de urgenta pentru a accelera lupta impotriva noului tip de coronavirus si pentru a evita o eventuala contagiere a populatiei, la o zi dupa anuntul referitor la depistarea primelor doua cazuri in Italia, un cuplu de turisti chinezi, informeaza AFP si DPA.

Starea de urgenta este adeseori decretata in Italia, in urma unor seisme, intemperii si inundatii - asa cum s-a intamplat recent la Venetia -, intrucat aceasta prevede o procedura accelerata pentru a mobiliza fonduri si ajutoare destinate Protectiei Civile in vederea implementarii unor structuri de primire si gazduire a sinistratilor.

Proclamarea starii de urgenta nu este o surpriza, dupa anuntul facut joi seara de prim-ministrul italian Giuseppe Conte referitor la primele doua cazuri depistate cu coronavirus in Italia. De asemenea, Guvernul italian a anuntat suspendarea tuturor curselor aeriene "dinspre si catre" China.

Starea de urgenta este prevazuta sa dureze sase luni, potrivit mass-media italiene.

Cuplul contaminat ar fi sosit in Italia in orasul Milano, apoi a petrecut un sejur la Roma, unde cei doi turisti asiatici se aflau atunci cand au aparut primele simptome, miercuri. Camera lor de hotel a fost izolata si ei sunt tinuti sub observare la spitalul Spallanzani din Roma, care este stabilimentul medical de referinta din domeniul bolilor infectioase in Italia.

"Pacientii au o stare buna, sunt tineri si se simt ca si cum ar avea o gripa. Nu exista o terapie pentru aceasta infectie, ea este tratata ca o gripa, vor ramane izolati timp de cateva zile", a declarat vineri la un post de radio Giuseppe Ippolito, directorul stiintific al spitalului Spallanzani.

Acelasi profesor a tinut sa ii linisteasca pe italieni, care au inceput sa fie cuprinsi de o veritabila psihoza in ultimele zile.

"Cetatenii trebuie sa ramana calmi, pentru ca adevaratul risc de contagiere exista daca persoanele bolnave prezinta deja simptomele boli, insa imediat ce cuplul de turisti le-a prezentat, noi am urmat procedurile prevazute", a spus oficialul italian.

"Practic, suntem siguri ca nu au existat alte contagieri", a adaugat el, subliniind ca "virusul nu se transmite in timpul perioadei de incubatie, cu exceptia unor cazuri exceptionale, care se produc in circumstante exceptionale".

Italia si-a suspendat toate cursele aeriene spre si dinspre China, iar prim-ministrul Conte a spus ca tara lui este prima din Uniunea Europeana care "a luat aceasta masura de precautie", informeaza DPA.

Chiar si inainte ca primele cazuri de infectie cu coronavirus sa fie confirmate, in presa italiana au aparut numeroase relatari despre situatii de discriminare, multi cetateni chinezi fiind insultati pe strazi, iar restaurantele chinezesti au fost boicotate.

Joi, peste 6.500 de turisti au fost obligati sa ramana timp de mai multe ore la bordul unui vas de croaziera ancorat in portul Civitavecchia, aflat in apropiere de Roma, dupa ce un caz suspect de coronavirus a fost depistat miercuri seara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri