Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a iesit oficial din Uniunea Europeana pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, dupa 47 de ani de la aderare, fiind prima tara care iese din blocul comunitar, scrie Agerpres.

In cea mai mare schimbare de orientare geopolitica de la pierderea imperiului sau global, Regatul Unit a iesit din Uniunea Europeana, intr-un pas catalogat de prim-ministrul Boris Johnson drept "inceputul unei noi ere", scrie Reuters.

De data asta s-a terminat, scrie si France Presse. Au fost necesari trei ani si jumatate de dispute in familie si invective in Parlament pentru acest mare salt in necunoscut, votat cu 52% de britanici in 2016, sa se concretizeze. Regatul Unit trebuie sa se inhame acum la sarcina dificila de a-si reconstrui relatiile cu blocul redus la 27 de membri, dar si marile puteri precum Statele Unite.

Mii de sustinatori ai Brexitului s-au adunat in fata parlamentului britanic, agitand steaguri, cantand si petrecand, intr-un amestec de nostalgie, patriotism si sfidare. Oamenii au inceput numaratoarea inversa cu treizeci de secunde inainte de ora locala 23.00, iar cand Brexit-ul a devenit oficial au aplaudat si au lansat baloane spre cer. Unii dintre britanicii prezenti au cantat "God Save the Queen", ale carui cuvinte au fost proiectate pe un ecran urias, iar altii s-au imbratisat in fumul artificiilor. Multi dintre ei au strigat "Libertate!", potrivit France Presse.

"Razboiul acesta s-a terminat: am invins", a declarat Nigel Farage, unul dintre cei mai proeminenti sustinatorii ai Brexit-ului, in fata multimii adunate la Westminster. "Este cel mai important moment din istoria natiunii noastre marete", a adaugat el.

"Nu sar in sus pentru a sarbatori, dar este o mare satisfactie, usurare si optimism", a declarat unul dintre britanicii veniti sa-l asculte pe Farage, Emma Sandercock, o secretara de 53 de ani din Northamptonshire.

Premierul Boris Johnson, un sustinator fervent al Brexit-ului, a sarbatorit evenimentul cu o receptie modesta cu vin spumant britanic si specialitati culinare britanice.

Pe stancile albe din portul Dover a fost proiectat mesajul "Regatul Unit a parasit UE" intre un drapel britanic si unul al UE.

"Este o zi fantastica", a declarat Tony Williams, de 53 de ani, din sud-estul Londrei, citat de Reuters. "Suntem liberi, de la ora 11.00, am facut-o. Am facut-o!", si-a exprimat el bucuria.

In nordul Angliei, in orasul Morley, care a votat in proportie de 60% pentru Brexit, a fost organizata o mare petrecere intr-o sala ornata cu culorile Regatului Unit. "Asteptam asta din 2016", a jubilat Joshua Spencer, un student de 25 de ani.

Desi mai multe persoane au ars drapele ale UE in cursul zilei, atmosfera a fost in general festiva. Insa nu toti participantii la manifestari au fost la fel de entuziasmati.

"Sunt multumit ca s-a intamplat", a spus Cory, un londonez de 29 de ani. "Este si putin trist, pentru ca UE s-ar fi putut descurca mai bine daca ar fi dat mai multa atentie tarilor membre", a adaugat el.

Cu cateva ore inainte, Union Jack, drapelul britanic, a fost retras de la institutiile europene din Strasbourg si Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost inlaturat de pe sediul din Bruxelles al reprezentantei diplomatice britanice pe langa UE.

De sambata 1 februarie, Regatul Unit este considerat o tara terta, europarlamentarii sai inceteaza sa faca parte din Parlamentul European, iar ministrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.

Odata cu iesirea din UE, decisa prin referendum la 23 iunie 2016 si amanata de mai multe ori, incepe o perioada de tranzitie post-Brexit care se va incheia pe 31 decembrie 2020, timp in care Londra si Bruxellesul vor trebui sa negocieze relatia lor viitoare.

Pentru cetateni putine lucruri se vor schimba in acest interval de timp, cand Regatul Unit va continua sa aplice regulile blocului comunitar, chiar daca nu va mai participa la procesul decizional al UE.

Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scadea cu 5,5%. De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numarul maxim permis de tratatele UE) inaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au apartinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, in timp ce restul de 46 vor fi pastrate pentru potentiale extinderi in viitor.

Sursa foto: Franz Wender | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri