Preturile resurselor naturale au urcat PIB-ul Rusiei cu 6,7%

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 6,7%, in 2006, pe seama scumpirii resurselor naturale, in care cea mai mare tara din lume este un furnizor foarte important.

Economia Rusiei a inregistrat, in 2006, al optulea an consecutiv de crestere puternica, alimentata de preturile ridicate ale petrolului, gazelor naturale si ale metalelor. PIB-ul nominal al Rusiei a atins valoarea de 2.662 miliarde ruble, cuantumul depasind pentru prima data pragul de1.000 de miliarde de dolari (aproximativ 800 miliarde euro).

Statisticile prezentate miercuri sunt, totusi, inferioare primelor estimari, anuntate pe 28 decembrie 2006 de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care indicau o crestere a PIB cu 6,9%,

Putin si-a fixat obiectivul strategic de a dubla dimensiunile economiei Rusiei in zece ani. indeplinirea acestui obiectiv necesita o crestere economica medie anuala de aproximativ 7,3%, informeaza NewsIn, consultand informatiile oferite de biroul statistic european Eurostat.

Consumul a crescut cu 9% in 2006, in timp ce acumularea de capital brut s-a majorat cu 13,2%. Rezultatele pentru PIB-ul Rusiei au fost micsorate de scaderea exporturilor nete cu 13,3%, in contextul in care ritmul importurilor l-a depasit pe cel al exporturilor, potrivit statisticilor preliminare Rosstat.

Cresterea economica a Rusiei ramane, insa, inferioara altor tari din estul Europei. Astfel, tarile baltice, Slovacia si Romania au inregistrat, in 2006, o crestere economica de peste 7%, potrivit estimarilor biroului statistic european Eurostat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri