Statele Unite vor finanta proiecte energetice in valoare de un miliard de dolari in tari din Europa Centrala si de Est pentru a le consolida independenta energetica in fata Rusiei, a anuntat la Conferinta de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Mike Pompeo, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

"In semn de sustinere a suveranitatii, prosperitatii si independentei energetice a prietenilor nostri europeni (...), SUA intentioneaza sa acorde finantari de pana la un miliard de dolari tarilor din Europa Centrala si de Est membre ale Initiativei Celor Trei Mari", care reuneste 12 state din Uniunea Europeana, a declarat el.

"Vrem sa stimulam investitiile sectorului privat in sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea si democratia in lume", a adaugat seful diplomatiei americane.

Din Initiativa Celor Trei Mari, lansata in 2015, fac parte 12 tari de la Marea Baltica, Marea Adriatica sau Marea Neagra: Austria, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Initiativa are ca obiectiv consolidarea cooperarii intre membrii sai in domenii precum energia, infrastructura si securitatea, in special in fata Rusiei, pe care unele dintre aceste state o considera o amenintare directa.

Ele contesta, la fel ca SUA, in special proiectul de gazoduct Nord Stream 2 care vizeaza dublarea livrarilor directe de gaz natural rus spre Europa de Vest trecand pe sub Marea Baltica pentru a ajunge in Germania, ocolind astfel estul continentului.

Statele Unite au adoptat sanctiuni impotriva companiilor asociate lucrarilor de la Nord Stream 2, afirmand ca acest gazoduct va creste dependenta europenilor de gazul rusesc si va intari astfel influenta Moscovei.

Sursa foto: lev radin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri