Principalele companii de electricitate din Olanda, Essent si Nuon, au anuntat joi ca vor fuziona, dand nastere unui grup in cu o valoare de piata de 24 miliarde euro (31 miliarde dolari), pentru a-si intari pozitia in nord-vestul Europei.

Essent va detine 55% din nou-creata companie, denumita EssentNuon B.V, iar Nuon va detine 45%, au declarat cele doua companii intr-un comunicat. Cele doua companii mizeaza pe sinergii anuale de 300-335 milioane de euro.

"Noua companie va detine o pozitie strategica pe piata din nord-vestul Europei si va contribui la siguranta energetica pe termen lung a Olandei", au declarat companiile, potrivit NewsIn. Aceasta fuziune vine fondul unui val de consolidari pe piata Europena a energiei, care intrece rezistanta politica intampinata de fuziunile transfrontaliere.

Aceste doua companii, care ocupa un loc destul de redus pe piata energetica din Europa de Vest, ambele fiind detinute de autoritatile locale, spera ca prin aceasta fuziune vor indeparta pericolul unei eventuale oferte de prelure venite din partea unor grupuri energetice europene de mari dimensiuni.

Cele doua companii planuiesc sa elimine 1350 de slujbe dintr-un total de 20 de mii de persoane angajate momentan in Olanda, Belgia si Germania. Capacitatea combinata a celor doua se ridica la 8800 de megawati, cota de piata din Olanda fiind de peste 70%, reprezentand 4,5 milioane de clienti.

Nuon a inregistrat venituri de 3,2 miliarde euro in prima jumatate a anului 2006 iar veniturile Essent pentru aceeasi perioada au fost de 3,56 miliarde euro.

Aceasta fuziune va strarni cu siguranta nemultumirea autoritatii olandeze pentru concurenta, NMA, care in luna noiembrie 2006 a declarat ca nu va permite crearea unei companii olandeze de electricitate care sa domine autoritar piata. Aceasta institutie a declarat in cursul verii trecute ca cele doua companii vor fi nevoite sa faca anumite concesii pentru ca fuziunea sa fie acceptata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri