Qatarul nu considera necesara crearea unui cartel al producatorilor de gaze naturale dupa sistemul Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat ministrul energiei, Abdullah bin Hamad al-Attiyah
"Nu vedem nici o necesitate de creare a unei organizatie similare ca scop cu OPEC-ul care sa grupeze statele exportatoare de gaze naturale, deoarece acest subiect este mai complex", a declarat Attiyah, potrivit NewsIn.. Producatorii de gaze naturale ar putea intari si dezvolta in schimb Forumul tarilor Exportatoare de Gaze Naturale, care a fost format in 2001, a adaugat el. Qatarul ocupa locul trei in clasamentul mondial al rezervelor de gaze naturale, dupa Rusia si Iran.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a sugerat in cursul saptamanii trecute ca tara sa si Rusia ar putea pune bazele unei structuri de cooperare in cadrul activitatii de exploatare al gazelor naturale asemanatoare cu Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol. Oficialii rusi au negat in repetate randuri ca ar planui formarea unui cartel.

Presedintele rus Vladimir Putin a precizat ca ideea unei colaborari a producatorilor de gaze naturale este interesanta, insa nu doreste crearea unui cartel de tip OPEC. Ei au declarat ca nu ar fi deloc practic si nici de dorit. Gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, a precizat ca i-ar fi imposibila afilierea la o astfel de initiativa din cauza contractelor pe termen lung ale grupului. Referindu-se la problema petrolului, ministrul din Qatar a precizat ca, deocamdata, nu este necesara o intrunire de urgenta a statelor membre OPEC, pentru a analiza efectele ultimei reduceri a productiei, care a fost aplicata incepand cu data de 2 februarie.

Cu toate acestea, comisarul european al energiei, Andris Piebalgs declara, spre sfarsitul lunii trecute, ca Rusia ar putea incerca sa creeze un cartel de gaze naturale impreuna cu Algeria. Uniunea Europeana, care primeste 25% din necesarul anual de gaze naturale de la Gazprom, considera Algeria drept o tara foarte importanta din punct de vedere al diversificarii livrarilor de gaze naturale.

Ministrul algerian al energiei si minelor, Chakib Khalil, a declarat dupa discutiile din ianuarie avute cu omologul sau rus Viktor Khristenko, ca ar fi prematur sa se vorbeasca despre un corp comun in ceea ce priveste industria gazelor naturale asemanator OPEC.

Ingrijorarile UE s-au amplificat dupa ce in august 2006 Gazprom a semnat un acord cu grupul algerian Sonatrach. Cele doua grupuri s-au inteles pentru a coopera in cadrul sectorul de productie al gazelor naturale lichefiate, schimburi de active si oferte comune pentru preluarea de active din alte state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri