Rusia ar putea participa la administrarea conductelor ucrainiene de gaze naturale, prin care este transportata majoritatea gazenlor naturale ruse catre pietele din Europa, a declarat un vice-prim ministrul ucrainean intr-un interviu publicat luni, informeaza NewsIn.

"Este vorba de administrarea comuna a conductelor de gaze naturale, in schimbul unor conditii avantajoase de modernizare a acestora, finantate momentan de contribuabilii ucrainieni", a declarat unui dintre liderii coalitiei guvernamentale pro-ruse, care ocupa functia ce vice-prim ministru, Mykola Azarov, pentru cotidianul Vremia Novostei. Un conflict ruso-ucrainean privind pretul gazelor naturale a perturbat, la inceputul anului 2006, livrarile rusesti catre mai multe state europene.

Ideea de "unire a activelor" de gaze naturale ucrainiene si rusesti in schimbul accesului ucrainienilor la productia de gaze a Rusiei a fost evocata in cursul saptamanii trecute de presedintele rus Vladimir Putin.

Omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko a primit acest proiect cu reticenta, estimand ce este prea devreme pentru a discuta despre asa ceva. Azarov a exclus insa orice posibilitate de vanzare a sistemului de conducte de gaze naturale ucrainiene catre partea rusa. "Niciun guvern nu va vinde vreodata acest sistem de conducte de gaze naturale ce apartine Ucrainei", a asigurat acesta.

Acesta a subliniat in egala masura ca " situatia conflictuala cu Rusia", condusa conform oficialului ucrainean de elemente pro-occidentale din guvern, nu este benefica pentru Ucraina. "Obiectivul de aderare la Uniunea Europeana precum si partemneriatul strategic cu Rusia fac parte din politica externa", ucraineana, a incheiat Mykola Azarov.