Guvernul francez este pregătit să folosească toate mijloacele pentru a sprijini companiile mari afectate de turbulenţele de pe pieţele financiare, inclusiv prin naţionalizare, dacă va fi necesar, a afirmat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, într-o teleconferinţă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participaţii sau chiar putem folosi termenul de naţionalizare, dacă va fi necesar”, a declarat oficialul francez, fără a preciza care firme ar putea fi tratate ca prioritare.

De asemenea, Le Maire a salutat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Bursiere din Franţa a emis marţi interdicţii în ceea ce priveşte vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acţiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie. Instituţia a informat că decizia ar putea fi extinsă cu până la o lună, dacă va fi necesar. Printre companiile vizate de interdicţie se află BNP Paribas, Renault şi Air France KLM.

Vânzarea în lipsă permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

Banca de investiţii a statului francez (Bpifrance) deţine participaţii inclusiv la Renault, Engie, Orange, grupul PSA şi Air France-KLM.

Tot marţi, Bruno Le Maire a anunţat că Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze, în contextul în care este de aşteptat ca economia franceză să se contracte cu 1% în acest an, din cauza epidemiei cauzate de coronavirus.

„Nu dorim falimente”, a declarat Le Maire, pentru postul de radio RTL.

Luni, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că guvernul său va garanta credite în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile să depăşească actuala criză provocată de epidemia COVID-19.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri