Comisarul european pentru sanatate s-a declarat, luni, optimist in ceea ce priveste capacitatea Uniunii de a controla virusul gripei aviare si anul acesta, in pofida aparitiei de focare de H5N1 in Marea Britanie si Ungaria, informeaza NewsIn.

"Virusul este inca prezent. Nu trebuie sa ne simtim niciodata in afara oricarui pericol. Ungaria se ocupa de situatie intr-un mod foarte eficient, la fel si Marea Britanie, dar probabil vor mai fi depistate focare", a declarat Markos Kyprianou intr-o conferinta de presa de la Bruxelles.

"Anul trecut am reusit sa controlam acest virus. Cred ca vom reusi si anul acesta", a subliniat acesta. "Trebuie sa fim pregatiti sa reactionam si sa ne protejam crescatoriile de pasari si fermele", a mai spus acesta, citat de AFP.

"Trebuie considerata problema ca o boala animala si nu trebuie asimilata problemei unei pandemii: riscul unei pandemii este cu totul alta problema. Ne vom concentra asupra aspectului epizootiei", a subliniat comisarul.

Kyprianou a apreciat ca toate masurile de protectie necesare au fost luate, mai intai in Ungaria, unde virusul a reaparut la sfarsitul lunii ianuarie, dupa sase luni de absenta, si in prezent in Marea Britanie, unde prezenta sa a fost confirmata sambata in cea mai mare ferma de curci din tara.

"Putem sa le dam asigurari partenerilor nostri comerciali ca ne luam toate masurile pentru ca niciun animal contaminat sa nu intre in contact cu lantul alimentar", a sublinit acesta, cerand tarilor terte sa nu ia nicio masura de embargou in ceea ce priveste tarile UE sau Uniunea in ansamblu. "Restrictiile comerciale nu ar trebui sa afecteze decat regiunile afectate, acesta este principiul pe care il aplicam si pe care l-am aplicat si anul trecut", a subliniat Kyprianou.

"Am stabilit reguli precise de urmat si suntem siguri ca acestea sunt cele mai bune pentru a combate gripa aviara", a adaugat un purtator de cuvant al Comisiei, Michael Mann. "Aceste masuri au fost luate anul trecut si boala nu s-a propagat, deci nu vom intra in panica, credem ca masurile sunt eficiente", a mai spus acesta.

In total, 14 tari UE au fost afectate de gripa aviara in prima jumatate a anului trecut. in majoritatea cazurilor, a fost vorba despre vorba despre pasari salbatice, cu exceptia a cinci tari unde virusul a contaminat ferme de pasari.

Virusul H5N1, care a reaparut in Asia in 2003, a fost contractat pana in prezent de 271 de persoane, dintre care 165 au murit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri