Slovacia planuieste sa contruiasca noi centrale nucleare pentru a-si garanta independenta in electricitate, a declarat ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek, citat de AFP
"Exista trei domenii in care activitatile nucleare ar putea fi intensificate: finalizarea constructiei celor doua unitati ale Moceovce (in sud-est), cu alternativa de a construi o noua unitate, utilizarea infrastructurii existente la Jaslovske Bohunice (in vest) si contruirea unei noi centrale la Kecerovce (in est), a declarat ministrul slovac, potrivit NewsIn. Slovacia, care este membra a Uniunii Europene din 2004, exporta, in prezent, 11% din productia sa de electricitate.

Pe de alta parte, industria statului s-a dezvoltat datorita productiei de automobile pentru compania frantuzeasca PSA Peugeot CitroŽn si pentru sud-coreenii de la Kia si pe fondul intrarii pe piata a altor investitori, autoritatile slovace se tem ca vor trebui sa importe electricitate in anii urmatori.

Aceste temeri sunt accentuate de angajamentul Slovaciei, luat in urma aderarii la UE, de a inchide doua unitati ale centralei nucleare V1 de la Jaslovske Bohunice. Prima unitate a fost deja inchisa la sfarsitul lui decembrie 2006 si a doua ar trebui sa-si incheie productia la sfarsitul lui 2008. Scoaterea din serviciu a fiecarui reactor determina scaderea cu 9% a productiei anuale de electricitate a tarii.

Decizia de finalizare a celor doua unitati de la Moceovce ar trebui sa fie luata, pana in aprilie, de catre grupul italian Enel, noul proprietar al 66% din principalul producator public de electricitate slovac, Slovenske elektrarne (SE).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavoda presupune mici