Bancile italiene sunt cele mai scumpe din Europa, in medie fiecare gospodarie cheltuind anual cel putin 182 euro pentru a beneficia de un cont, reiese dintr-un studiu efectuat de grupul Antitrust, organ insarcinat cu vegherea pietei concurentiale a Italiei, informeaza NewsIn.

Pentru a detine un cont intr-o banca italiana trebuiesc cheltuiti 182 euro, fata de suma de 35 de euro necesari in Olanda, 65 de euro in Belgia si Marea Britanie, 99 de euro in Franta si 108 euro in Spania. Acest studiu redactat de grupul Antitrust denunta absenta concurentei in cadrul sectorului bancar italian.

Costurile ridicate ale serviciilor pentru clienti, absenta transparentei prestatiilor facturate, fidelizarea fortata a consumatorilor prost informati reprezinta probleme semnalate de grupul Antitrust, care deplange "slabiciunea concurentei in cadrul sectorului bancar italian in comparatie cu alt state europene, in absenta motivatiilor pentru dezvoltarea unui mediu concurential veritabil".

Studiul realizat de Antitrust a dezvaluit mari diferente in ceea ce priveste costurile de intretinere a conturilor aplicate de diferite banci, denuntand absenta informatiilor clare oferite clientilor, lucru ce reduce posibilitatea acestora de a alege si de a compara ofertele. Asociatia Bancilor Italiene (ABI) s-a declarat pregatita pentru a colabora cu autoritatile de concurenta pentru a "face lumina asupra diferitelor aspecte ale concurentei bancare".

Presedintele ABI, Corrado Faisola, a emis un comunicat dupa publicarea raportului redactat de Antitrust prin care incearca sa apere sectorul bancar italian, estimand ca studiul "ignora majoritatea serviciilor oferite de banci, care au dovedit capacitatea de a se adapta la mediul concurential national cat si extern".