Ministerul economiei din Belarus a anuntat ca prevede majorarea cu peste 30% a tarifelor de tranzit aplicate petrolului rus transportat pe teritoriul statului, incepand de la data de 15 februarie 2007, informeaza NewsIn
Tariful de tranzit va creste cu 34,6% pentru portiunea de nord a conductei Drujba (Prietenia), care livreaza petrol catre Polonia si Germania, si cu 31,6% pentru portiunea de sud, care aprovizioneaza Ungaria, Slovacia si Cehia, reiese din comunicatul emis de ministerul economiei.

Aceasta crestere a tarifelor intervine la o luna dupa conflictul intre Rusia si Belarus, privind majorarea taxelor impuse de Minsk asupra exporturilor petroliere rusesti, care au avut drept rezultat perturbarea livrarilor energetice catre Europa.

Conducta petroliera Drujba este principala ruta de transport a petrolului din Rusia, prin aceasta conducta fiind transportat 12,5% din totalul consumat de Uniunea Europena. De la acesta criza, Rusia a anuntat ca planuieste sa gaseasca rute ocolitoare pentru transportul petrolului catre Europa, care sa evite Belarusul. Grupul Transneft, care administreaza aceasta conducta, nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta informatie.

Conform guvernului bielorus, majorarile acestor tarife de tranzit nu reprezinta altceva decat o aliniere a nivelului acestor tarife la cel practicat de alte state. Noile tarife de tranzit vor fi de 3,5 dolari (2,7 euro) pe tona de petrol pentru portiunea de nord a conducetei Drujba si de 1,5 dolari (1,2 euro) pentru portiunea de sud.

Criza energetica a intervenit ca urmare a deciziei Belarusului de a impune o taxa de tranzit asupra petrolului rusesc transportat prin intermediul conductei petroliere Drujba, ce alimenteaza un numar de state din Europa, printre care Polonia si Germania. Rusia a precizat ca aceasta taxa este in contradictie cu termenii acordurilor economice si comerciale intre cele doua tari, semnate in 1992 si ca Belarusul nu are nici un drept sa impuna aceasta taxa asupra unor bunuri care tranziteaza doar statul.

In prezent, aproximativ 40% (doua milioane de barili pe zi) din petrolul rusesc este exportat prin intermediul conductei Drujba din Belarus catre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalii beneficiari ai acestor exporturi, importand 500.000, respectiv 360.000 de barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri