Orice masura de interzicere a exporturilor britanice de carne de pasare dupa ce autoritatile au detectat un focar de gripa aviara in estul Angliei ar fi nejustificata, a anuntat marti Comisia Europeana. "Orice interdictie globala care sa vizeze Marea Britanie ar fi disproportionata", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, potrivit NewsIn. El a adaugat ca executivul UE este multumit de masurile implementate de autoritati pentru a izola focarul.

Mai multe tari au anuntat ca interzic importurile de carne de pasare provenind din Marea Britanie - Coreea de Sud si Hong Kong, Rusia si Japonia - iar altele - Africa de Sud si Indonezia - iau in considerare o astfel de masura.

Irlanda, stat membru UE, a interzis importul de pasari din Marea Britanie "pentru adunari si spectacole", ca masura de precautie. Aceasta prevedere nu se extinde si asupra Irlandei de Nord, aflata sub suveranitatea Londrei.

Comisia a anuntat ieri, dupa o reuniune a expertilor veterinari ai UE, ca nu mai sunt prevazute alte masuri la nivel european. "Suntem satisfacuti de modul in care au reactionat autoritatile britanice. Au actionat rapid dupa ce a fost detectat (focarul - n.red.)", a declarat purtatorul de cuvant. "Nu este nevoie de o interdictie generala (...) comertul ar trebui sa continue pe piata interna", a adaugat el.

Oficialii britanici au declarat in timpul unei reuniuni UE, ca este putin probabil ca virusul sa fi provenit din Ungaria si ca Londra nu intentioneaza sa lanseze o campanie ampla de vaccinare, potrivit purtatorului de cuvant.