Orice masura de interzicere a exporturilor britanice de carne de pasare dupa ce autoritatile au detectat un focar de gripa aviara in estul Angliei ar fi nejustificata, a anuntat marti Comisia Europeana. "Orice interdictie globala care sa vizeze Marea Britanie ar fi disproportionata", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, potrivit NewsIn. El a adaugat ca executivul UE este multumit de masurile implementate de autoritati pentru a izola focarul.

Mai multe tari au anuntat ca interzic importurile de carne de pasare provenind din Marea Britanie - Coreea de Sud si Hong Kong, Rusia si Japonia - iar altele - Africa de Sud si Indonezia - iau in considerare o astfel de masura.

Irlanda, stat membru UE, a interzis importul de pasari din Marea Britanie "pentru adunari si spectacole", ca masura de precautie. Aceasta prevedere nu se extinde si asupra Irlandei de Nord, aflata sub suveranitatea Londrei.

Citeste si:

Comisia a anuntat ieri, dupa o reuniune a expertilor veterinari ai UE, ca nu mai sunt prevazute alte masuri la nivel european. "Suntem satisfacuti de modul in care au reactionat autoritatile britanice. Au actionat rapid dupa ce a fost detectat (focarul - n.red.)", a declarat purtatorul de cuvant. "Nu este nevoie de o interdictie generala (...) comertul ar trebui sa continue pe piata interna", a adaugat el.

Oficialii britanici au declarat in timpul unei reuniuni UE, ca este putin probabil ca virusul sa fi provenit din Ungaria si ca Londra nu intentioneaza sa lanseze o campanie ampla de vaccinare, potrivit purtatorului de cuvant.