Un functionar rus de rang inalt cunoscut pentru cruciadele sale ecologiste acuza regiunea Moscova ca a vandut ilegal si la preturi mici terenuri estimate la peste 1,5 miliarde de euro, din apropierea suburbiei foarte sic Rublevka, unde locuieste si presedintele Vladimir Putin, informeaza NewsIn.

Oleg Mitvol, numarul doi al Agentiei de supraveghere ecologica, a declarat ca autoritatile regiunii Moscova au vandut in 2001 padurile unui sanatoriu gestionat de Kremlin, potrivit unei scrisori pentru Parchet datata luini.

Terenul centrului de la Barviha a fost apoi impartit in parcele si vandute "unor particulari, pentru construirea de locuinte". "Astfel a fost scos ilegal din domeniul padurilor nationale", potrivit scrisorii, in care se cere "revenirea acestei proprietati la Federatia Rusa".

Suprafata totala este de 99 de hectare si printre vilele construite figureaza cea a presedintelui companiei petroliere Rosneft controlata de stat, Serghei Bogdantchikov, si cea a fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima, a declarat o sursa din Agentie.

"Autoritatile regiunii Moscova nu au nicio legatura cu aceasta afacere", a declarat responsabilul pentru relatii cu presa al guvernatorului Boris Gromov, Andrei Barkovski. Moscova si regiunea sa apar deseori in litigii si afaceri de coruptie in vanzarea de proprietati, chiar daca sumele sunt de putine ori atat de mari.

Potrivit lui Mitvol, terenul a fost vindut la "pretul oficial" de "54,45 milioane de ruble", adica de o mie de ori mai mic decat valoarea sa pe piata actuala, pe care el o evalueaza "la mai mult de 52 miliarde de ruble", adica 1,5 miliarde de euro.

Functionarul este cunoscut pentru recenta sa campanie si amenintarile cu procese impotriva grupului Royal Dutch Shell de pe insula Sahalin.