Măsurile luate de Italia pentru a stopa răspândirea coronavirusului par să nu funcţioneze, de aceea ar trebui schimbată strategia prin crearea unor centre în care persoanele suspectate de infectare să fie separate de familiile lor, consideră profesorul de microbiologie Andrea Cristanti, de la Universitatea din Padova, transmite Reuters.

Locuitorii Italiei se află în izolare de aproape trei săptămâni, însă în ultimele trei zile numărul de noi infectări cu coronavirus s-a menţinut la 5.000-6.000 zilnic. Cel mai negru bilanţ al epidemiei începute pe 21 februarie a fost consemnat vineri, cu 919 decese, urmat doar de scăderi foarte uşoare în următoarele două zile, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat luni postului Radio Capital, profesorul Crisanti, un reputat om de ştiinţă, a afirmat că multe dintre cazurile noi sunt probabil persoane care au fost contaminate de membri de familie acasă.

În opinia sa, în loc de a le spune bolnavilor cu simptome uşoare să se autoizoleze acasă, autorităţile ar fi trebuit să înfiinţeze centre pentru a-i separa de familiile lor, aşa cum s-a procedat în China.

'Îşi pune cineva problema de ce, în pofida tuturor acestor restricţii, asistăm în continuare la infectări? Se întreabă ei dacă toţi aceşti oameni care sunt bolnavi acasă infectează alţi membri de familie?', a spus profesorul Crisanti în interviu.

'În opinia noastră, infectările se întâmplă acasă', a indicat el.

Profesorul Crisanti a ajutat la coordonarea răspunsului în regiunea Veneto, unde a fost introdusă testarea în masă la începutul epidemiei din Italia, în a doua jumătate a lunii februarie.

Aceasta a ajutat la identificarea cazurilor şi limitarea contagiunii cu mult mai mult succes decât în regiunea vecină Lombardia, unde doar persoanele cu simptome severe au fost testate şi doar în spitale.

Lombardia a înregistrat între timp 6.360 de decese din cauza COVID-19, cu mult mai multe decât orice altă regiune italiană, în vreme ce Veneto a consemnat doar 392. De notat totuşi că focarul din Lombardia a fost mult mare încă de la început.

Crisanti a fost de părere că o abordare precum cea din Veneto ar trebui extinsă la nivel naţional.

'Trebuie să fim mult mai agresivi în a identifica persoanele care sunt bolnave acasă', a subliniat el.

'Trebuie să mergem la locuinţele lor, să-i testăm, să le testăm membrii de familie, prietenii şi vecinii, iar toţi cei testaţi pozitiv ar trebui preluaţi, dacă sunt într-o stare suficient de bună, în centre de cazare în afara domiciliilor lor', a adăugat profesorul Cristanti.

Pe de altă parte, şeful Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli, afirmă că rata constantă de contagiune şi de deces nu înseamnă că măsurile impuse de guvern la nivel naţional sunt ineficiente. 'Fără aceste măsuri, am fi asistat la cifre mult mai rele, iar sistemul nostru de sănătate ar fi fost într-o situaţie mult mai dramatică', le-a declarat Borrelli reporterilor la sfârşitul săptămânii trecute.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri