Yenul s-a depreciat puternic ieri dupa ce secretarul de stat al Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca nivelul monedei japoneze este stabilit de mecanismele pietei, sugerandu-le investitorilor ca SUA nu vede slabiciunea yenului ca pe o problema, informeaza NewsIn.

"Unora s-ar putea sa nu le placa nivelul la care se tranzactioneaza, insa este sarcina mea sa sustin si sa lupt pentru pietele competitive si cred ca yenul se tranzactioneaza pe o piata competitiva, bazata pe regulile fundamentale ale pietei", a declarat Paulson.

Yenul s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel al ultimilor 20 de ani. Statisticile recente arata ca economia interna japoneza da, de asemenea, semne de slabiciune, ceea ce a determinat Banca Japoniei sa pastreze neschimbate ratele dobanzilor, la 0,25% "Cred ca Paulson incearca sa impiedice pietele din a anticipa o declaratia de la G7 referitoare la nevoia de a intari yenul", a declarat strategul sef monetar de la Credit Suisse, din New York, Lara Rhame.

Investitorii asteapta intalnirea din Germania, din Essen, a Grupului celor sapte state puternic industrializate de la sfarsitul acestei saptamani, la care s-a estimat ca oficialii de finante vor aborda problema slabiciunii yenului. Rhame a adaugat potrivit NewsIn ca opinia lui Paulson este ca "yenul este deja flexibil, intr-un mod determinat de mecanismele pietei si ca, prin urmare, interventia verbala nu este foarte eficienta".

Dolarul a depasit cel mai scazut nivel al ultimelor trei saptamani, sub 120 de yenisi s-a tranzactionat la 120,46 yeni. Euro s-a apreciat, de asemenea, pana la 156,06 yeni, cu 0,3%, in raport cu ziua precedenta, de la cel mai scazut nivel din ultimele trei saptamani, de 155,27 yeni.

Oficialii europeni au fost nemultumiti de slabiciunea yenului, deoarece a scumpit exporturile europene catre Japonia. Oficialii japonezi si americani au incercat sa modereze problema, determinandu-i pe unii analisti sa concluzioneze ca summitul de vineri si sambata nu va prezente un front comun referitor la problema yenului.