Analistii economici estimeaza ca Bank of England, banca centrala din Marea Britanie, va pastra, joi, rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, pentru ca bancherii vor astepta sa vada daca cele trei majorari ale dobanzii in sase luni au fost suficiente pentru a calma inflatia.

Investitorii dau, totusi, dovada de nervozitate dupa ce au fost luati prin surprindere, luna trecuta, de decizia Bank of England de majorare a dobanzii cheie cu 0,25%, mai ales in contextul in care consumul intern creste, iar presiunea asupra preturilor se mentine ridicata.

Statisticile prezentate saptamana aceasta arata ca in Marea Britanie s-au inregistrat, in ianuarie, cele mai mari vanzari cu amanuntul din ultimii trei ani, in contextul in care marile lanturi de magazine au urcat preturile pentru a saptea luna consecutiv.

Totusi, exista semnale care arata ca avantul pe care productia industriala l-a luat recent ar putea sa scada in intensitate. Astfel, statisticile prezentate, miercuri, indica o contractie neasteptata a productiei industriale in decembrie 2006, iar putini analisti se asteapta la o crestere a acesteia in urmatoarele luni, relateaza Reuters.

Citeste si:

Un sondaj Reuters la care au participat 62 de analisti arata ca doar cinci dintre ei se asteapta la o crestere a ratei dobanzii in Marea Britanie in aceasta saptamana. Majoritatea lor estimeaza, insa, ca Bank of England va urca rata dobanzii pana la vara. Jucatorii de pe pietele monetare sunt mai putin reticenti si sustin ca exista 25% sanse pentru majorarea ratei dobanzii saptamana aceasta.

Incertitudinea este accentuata de faptul ca Bank of England va prezenta, in februarie, si raportul pentru inflatia trimestriala. Trecutul arata ca Bank of England a preferat sa schimbe rata dobanzii, atunci cand poate argumenta decizia cu aparitia unor noi prognoze pentru cresterea economica si pentru inflatie, arata Reuters.