Yenul s-a depreciat pe piata londoneza, fata de euro si fata de dolar, deoarece a crescut increderea investitorilor ca la reuniunea grupului celor sapte cele mai industrializate tari, G7, nu se va face o declaratie comuna despre slabirea yenului.

Alunecarea yenului cu 16% in ultimii trei ani la valori scazute succesive a atras atentia pietei, in asa fel incat oficialii europeni sunt hotarati sa discute slabirea monedei japoneze la reuniunea G7, de la Essen, din Germania, din 9-10 februarie 2007.

Oficialii japonezi si americani continua sa reduca importanta slabirii yenului. Concluzia multor analisti este ca yenul nu va fi un subiect al declaratiei de dupa reuniunea G7.

Un inalt oficial de la ministerul japonez al finantelor a spus, miercuri, ca yenul ar putea fi discutat la reuniunea G7, dar ca este totusi improbabil ca acesta sa fie un subiect oficial al discutiilor.

Aceste declaratii au survenit in contextul in care secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a spus, marti, ca valoarea yenului este fixata de elementele de baza ale pietei. Declaratiile lui Paulson au sugerat ca oficialii de la Washington nu sunt influentato negativ de slabirea yenului, spune Reuters.

Adjunctul ministrului german de finante, Thomas Mirrow, a spus, pe de alta parte, ca discutiile despre rata de schimb valutar vor avea rolul principal la intalnirea G7 si ca yenul "este o moneda importanta".

"Motivul pentru care slabeste yenul acum este concluzia generala ca japonezii nu vor spune nimic, dupa declaratiile lui Paulson de ieri", a aratat strategul pentru monede de la UBS, Adam Myers, citat de Reuters.

"Cel mai plauzibil scenariu este ca nu va fi schimbata declaratia. Dar nu vom vedea nici un comentariu anume din partea japonezilor, ci doar din partea europenilor", a mai spus Myers.

Dolarul a crescut cu 0,5%, la valoarea de 120,69 yeni, pana la 14:23, ora Romaniei, in timpul sedintei de tranzactionare. Euro a castigat 0,6% fata de yen, fiind cotat la 156,75 yeni, in crestere de la cea mai mica valoare din ultimele trei saptamani atinsa marti.

Fata de dolar, euro a stagnat la cotatia de 1,2986 dolari.