Yenul ar putea continua sa scada, dupa reuniunea ministrilor de finante din grupul celor sapte tari cele mai industrializate, inainte de a incepe sa se aprecieze sustinut, ca efect al anticipatei majorari a ratei dobanzii de catre banca centrala a Japoniei, arata un sondaj Reuters citat de NewsIn.

Previziunile medii ale unui sondaj organizat de Reuters, intgre 5 si 7 februarie 2007, pe un esantion de 60 de strategi in piete valutare internationale arata ca, in urmatoarele 12 luni, raportul yen/dolar va fi de 111 yeni/dolar.

Previziunile analistilor spun ca, in urmatoarea luna, cotatia yen-dolar va fi de 120 yeni/dolar. Moneda japoneza se va aprecia treptat, la cotatia de 118 yeni/dolar, in urmatoarele trei luni, respectiv la 116 yeni/dolar, in urmatoarele sase luni, potrivit prognozelor medii Reuters.

"O majorare a ratei dobanzii si asteptarile legate de inca o posibila inasprire a politicii monetare la banca centrala a Japoniei pana la sfarsitul anului ar putea ajuta yenul", a spus strategul in piete valutare internationale de la Societe Generale, Carole Laulhere, citata de Reuters.

Previziunile pe o luna indica, totusi, un grad usor de volatilitate, intre 123,0-112,0.

Turbulenta pe termen scurt a adus yenul in centrul atentiei pietelor valutare internationale, deoarece investitorii s-au grabit sa adopte pozitii pe termen extrem de scurt, pentru ca incertitudinea despre discutiile care vor avea loc la reuniunea G7 le accentueaza nervozitatea.

Japonia are cea mai mica rata a dobanzii dintre tarile industrializate, de doar 0,25%, cu mult sub rata dobanzii de 5,25% din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, respectiv de 3,5%, din zona euro.

Rata mica a dobanzii la banca centrala a Japoniei a deschis o moda a tranzactiilor speculative, in care monedel cu randament mic, cum este yenul, sunt folosite ca sa finanteze cumpararea altor monede aducatoare de castiguri mai mari.

Oficialii europeni au spus ca slabirea yenului va fi discutata la reuniunea G7. Yenul a ajuns la cotatii scazute record fata de euro si la cele mai mici valori din ultimii patru ani fata de dolar, spune Reuters.

Oficialii japonezi si americani continua sa acorde putina importanta slabirii yenului, ceea ce ii face pe multi analisti sa creada ca problema nu va fi mentionata in declaratia de dupa reuniunea G7. Parerile analistilor cresc potentialul de slabire a yenului pe termen scurt, deoarece pietele dau atentie iar randamentului mic al monedei.

"SUA nu pare prea preocupata nici de miscarea yenului, nici de politica de la Tokyo. Pur si simplu, nimic nu indica faptul ca ar exista un consens pentru schimbarea directiei yenului", a spus strategul in piete valutare internationale de la TD Securities, Shaun Osbourne, citat de Reuters.

Sondajul Reuters arata ca analistii care se asteapta la o schimbare a limbajului standard G7 despre valute sunt, intr-adevar, putini. Majoritatea respondentilor la sondajul organizat de Reuters au spus ca se asteapta ca yenul sa scada in continuare si fata de dolar si fata de euro, in saptamana care urmeaza intalnirii.

De indata ce se aseaza lucrurile, analistii se asteapta ca yenul sa urce fata de dolar si fata de euro, in contextul in care piata asteapta ca banca centrala a Japoniei sa majoreze de doua ori rata dobanzii anul acesta.

Inasprirea politicii monetare a bancii centrale a Japoniei, desi intr-un ritm treptat, ar trebui sa conduca la schimbarea pozitiilor de tranzactionare speculativa.

"Credem inca in posibilitatea cresterii yenului in acest an, in contextul evolutiei politicii monetare a Statelor Unite ale Americii si Japoniei si a dezechilibrelor comerciale dintre Statele Unite ale Americii si Japonia", a spus analistul Kenneth Broux, de la Lloyds TSB, citat de Reuters.

Strategul Nicole Elliott de la Mizuho a avertizat, totusi, ca yenul nu va avea acelasi ritm de apreciere fata de dolar ca alte monede, intr-un context economic imperfect.

"Lucrurile nu arata grozav acum in Japonia. Oamenii sunt tinuti pe loc de lipsa de cresteri salariale decente si, pana cand acest lucru nu se schimba, perspectivele Japoniei nu sunt stralucite", a spus Elliott, citat de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri