Prețul petrolului a scăzut la un nivel record de sub 1 dolar per baril, cel mai scăzut, în condițiile în care cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare, potrivit CNBC.

Actualizare 22: preţul petrolului WTI a scăzut la un minus de 35 dolari per baril, după ce a alunecat pentru prima dată în istorie în teritoriu negativ.

Actualizare 21:30: Preţul petrolului WTI, referinţă pentru piaţa americană, se tranzacţionează la minus 7 dolari pe baril, fiind pentru prima oară în istorie în teritoriul negativ.

Într-o zi de tranzacţionare fără precedent, preţul pentru contractele futures s-a prăbuşit la minimele din 1946 încoace iar ulterior a intrat în teritoriul negativ.

Petrol la 1 dolar

Preţul petrolului american WTI a scăzut la 1 dolar per baril după o prăbuşire istorică, întrucât scăderea extrem de abruptă a cererii a lăsat lumea petrolului cu stocuri enorme şi cu prea puţine capacităţi de stocare – ceea ce ce înseamnă că producătorii ar plăti curând cumpărătorii pentru a scăpa de el, potrivit FT.

Cotaţia pentru petrol WTI a înregistrat o scădere de 99% luni, în contextul în care traderii încearcă să scape de stocuri cât mai repede.

CME Group, operatorul bursei pe care se tranzacţionează WTI, a luat măsura extraordinară de a anunţa că preţurile ar putea ajunge negative pentru contractul actual, care expiră mâine. Asta înseamnă că producătorii ar putea ajunge să plătească cumpărătorii pentru a le lua petrolul, astfel încât să amâne oprirea capacităţilor de producţie.

Prăbuşirea preţului arată adâncimea crizei care a lovit sectorul petrolier. Măsurile de carantină impuse în majoritatea economiilor din lume au dus la o scădere abruptă a cererii, de crica o treime, ceea ce a aruncat industria într-una dintre cele mai grave crize din istorie.

Colapsul preţului va reprezenta o lovitură puternică pentru preşedintele american Donald Trump, care a încercat în mai multe moduri să protejeze industria petrolului, inclusiv prin susţinerea unor decizii luate de Opec şi Rusia, de a reduce producţia pentru a menţine preţurile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri