Investitiile riscante de tip venture in companiile europene au ajuns la 4,12 miliarde euro in 2006, cea mai mare valoare anuala din 2002, cand volumul plasamentelor venture a ajuns la 5,05 miliarde euro, potrivit unui raport al Ernst&Young si Dow Jones VentureOne.
Tendinta plasamentelor de tip venture (n.red. fond de risc) pare a fi de marire a volumului unei finantari si de micsorare a numarului contractelor. Numarul contractelor de investitii venture, facute in companii mici, cu potential mare de dezvoltare si in cele cu probleme financiare, a fost de 867, cu 27% mai putin fata de 2005.

"Acesta este un semn ca mediul capitalului venture din Europa este foarte selectiv, deoarece numai cele mai viabile si promitatoare companii au fost capabile sa gaseaca finantare in 2006, insa au fost sprijinite de plasamente individuale deosebit de mari", a declarat directorul de cercetare globala a VentureOne, Stephen Harmston. "De exemplu, pe masura ce piata globala a tehnologiei a devenit din ce in ce mai competitiva, cele mai multe tranzactii din domeniul tehnologiei informatiilor aveau o valoare de de doua milioane euro, in fiecare trimestru al anului, tendinta inregistrata din 2000. In plus, cele mai multe tranzactii din domeniul sanatatii au ajuns la o valoare de 2,8 milioane euro la nivelul anului, ceea ce era cea mai mare valoare", a remarcat Harmston.

La capitolul investitii venture, Romania este in urma tarilor din Europa de Vest. Fondurile de investitii au plasat 150 milioane de euro in companiile romanesti in perioada 2002-2006, prin cumpararea unor pachete majoritare de actiuni si prin investitii directe in management si in proiectele de afaceri, a declarat, in luna octombrie a anului trecut, directorul general al Oresa Ventures, Cornel Marian. "Aproape 80% dintre plasamentele fondurilor de investitii in Romania au fost de tip private equity, in actiuni ale companiilor mature, in timp ce 20% au fost investitii de tip venture capital, in capitalul social al unor firme nou-infiintate", a aratat Cornel Marian. Astfel, plasamente venture din Romania in perioada amintita au fost de 30 milioane euro.

Potrivit unui studiu Gallup, prezentat in luna octombrie 2006 de reprezentantii Finansbank, doar 1% din intreprinderile mici si mijlocii apeleaza la fonduri de tip venture pentru obtinerea finantarii.

Fondurile de investitii au devenit motorul fuziunilor si achizitiilor mondiale, care au atins recordul absolut in 2006. Datorita fondurilor de investitii, fuziunile si achizitiile mondiale au atins, anul trecut, nivelul record de 3.700 miliarde de dolari.

Principalele date venite dinspre industria de private equity (fonduri de investitii inchise) din Romania indica faptul ca valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale.

Fondurile de private equity isi vor spori activitatea in Romania, urmarind oportunitatile care vor aparea in viitorul apropiat. In consecinta, competitia pentru dealuri se va intensifica, iar numarul si dimensiunile acestora vor creste. Accesul la leverage va fi din ce in ce mai mare, tinzand spre niveluri intalnite in tarile din centrul Europei, a declarat recent pentru Wall-Street Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International.

Potrivit lui Tcaciuc, Advent International va miza anul acesta in Romania in special pe servicii, bunuri de larg consum, healthcare, retail si materiale de constructii, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

Majoritatea proiectelor in care s-au implicat fondurile de investitii in Romania au fost de tip buy-out, respectiv achizitii de pachete majoritare de actiuni sau pachete de control care sunt vandute dupa o perioada de 3, 5 sau 7 ani.

In Romania, administratorii fondurilor de investitii au declarat ca s-au confruntat cu o reticenta a oamenilor fata de acest tip de investitie. Actionarii majoritari ai companiilor cu capital romanesc sunt reticenti in a vedea intr-un fond de investitii un partener, ceea ce este o consecinta a culturii investitionale slabe si a ritmului in care au fost derulate reformele, au declarat, saptamana trecuta, reprezentantii companiei de investitii East Capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri