Peste 1.000 de pompieri lucrau duminică în zona de excludere contaminată de la Cernobîl, făcând eforturi de peste trei săptămâni pentru a stinge incendiile de pădure în regiune. Duminică, 26 aprilie, se împlinesc 34 de ani de la catastrofa nucleară din 1986, notează Agerpres.

Pompierii din zona Cernobîl, intraţi în acţiune de la începutul lunii, s-au concentrat duminică asupra "izolării a două celile" de arbori fumegând şi mărăcinişuri. Autorităţile au atribuit incendiile, care afectează zona nelocuită de lângă Cernobîl şi din alte părţi ale Ucrainei de mai multe săptămâni, vânturilor puternice şi condiţiilor anormale de secetă, după o iarnă lipsită de căderi semnificative de zăpadă.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta spre Kiev, situat la numai 100 km de centrală.

Autorităţile au atribuit aerul poluat de fum la Kiev în ultimele zile incendiilor din regiunea vecină Jitomir, dar au asigurat că nivelul de radiaţii în Capitală se situează în limite acceptabile. Radiaţia de fond la Kiev este "stabilă" şi nu depăşeşte "valorile permise", a afirmat duminică Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cernobal - 26 aprilie 1986

Reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Cernobîl s-a supraîncălzit şi a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. La început, URSS a trecut sub tăcere catastrofa nucleară, dar, după alerta dată de Suedia care identificase particule radioactive aduse din partea de est a URSS, Moscova a început evacuarea de urgenţă a sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de km2, a rămas nelocuită.

În iulie 2019, la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pus în funcţiune un nou sarcofag, care ar trebui să dureze cel puţin 100 de ani.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că incendiile actuale nu pun în pericol structurile critice ale centralei accidentate de la Cernobîl, în special sarcofagul izolator din oţel şi ciment care acoperă zona reactorului distrus.

Sursa foto: JoRanky / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri