Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar sursele de apă din unele localităţi ar putea să se epuizeze, a declarat ministrul ceh al Mediului, Richard Brabec.

Conform unei hărţi prezentate de Richard Brabec, doar 0,1% din teritoriul Cehiei avea un nivel normal de apă în sol la mijlocul lunii aprilie în timp ce 75,4% din teritoriul Cehiei era într-o situaţie de seceta extremă, scrie Agerpres.

Condiţiile secetoase persistă în Cehia încă din 2015, pe măsură ce temperaturile cresc, iar ploile scad.

"Ne confruntăm cu o perioadă de secetă fără precedent, atât cu privire la durată cât şi ca impact", a declarat Richard Brabec, după ce oamenii de ştiinţă au prezentat o serie de date care arată că Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.

"Râurile mai mici vor seca, ar putea fi zeci, poate sute de comunităţi, care vor fi aprovizionate cu cisternele pentru că sursele lor de apă ar putea seca", a mai spus oficialul ceh.

Problema a fost agravată de faptul că majoritatea râurilor din Cehia se scurg în afara ţării precum şi de moştenirea agriculturii intensive. În perioada colectivizării forţate, parcele individuale de teren au fost unite în unele din cele mai mari zone de culturi unice din Europa, în timp ce cărările şi alte delimitări au fost eliminate. Experţii susţin că aceasta a redus în mod semnificativ capacitatea solului de a reţine apa, astfel că în prezent Cehia are probleme în a menţine un nivel sustenabil al apelor.

Seceta şi temperaturile ridicate au contribuit de asemenea la răspândirea gândacului de scoarţă, care a provocat anul trecut pagube estimate la 1,70 miliarde de dolari.

Richard Brabec a informat că Ministerul Mediului negociază o majorare a investiţiilor cu 3,5 miliarde de coroane (139,90 milioane de dolari) în acest an, pentru măsuri de combatere a secetei, ceea ce ar putea fi benefic pentru culturi precum cerealele sau rapiţa. Ministrul Mediului nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenţionează să cheltuie fondurile suplimentare.

Recoltele din România în pericol

Și în România, condițiile secetoase afectează serios culturile agricole.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că această criza economică generată de pandemia de coronavirus va fi amplificată de seceta extremă. O mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează pierderi de peste 50%. Efectele ar putea fi resimțite și de consumatorii, produsele de panificație, precum pâinea, ar putea să se scumpească la toamnă.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade. De asemenea, acesta îndeamnă toți românii să cumpere produse obținute în România, pentru a susține agricultura și industria alimentară.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri