Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat luni prelungirea stării de urgenţă în întregul arhipelag nipon până la 31 mai, după ce responsabili guvernamentali au considerat prematură ridicarea urgenţei sanitare, relatează Agerpres.

„Voi prelungi până la 31 mai perioada stării de urgenţă declarată la 7 aprilie. Sunt vizate toate prefecturile din ţară", a declarat Shinzo Abe referitor la măsurile care trebuiau iniţial să se încheie miercuri.

Ministrul responsabil de combaterea epidemiei, Yasutoshi Nishimura, a apreciat că este prea devreme pentru ridicarea stării de urgenţă.

„Numărul noilor cazuri s-a diminuat, dar, din nefericire, această descreştere nu a atins nivelurile scontate. Sectorul sănătăţii fiind încă sub presiune, avem nevoie de cooperarea populaţiei", a declarat el în cursul unei reuniuni a unui grup de experţi care consiliază guvernul.

Şeful guvernului japonez sugerase totuşi o posibilă ridicare a stării de urgenţă înainte de sfârşitul lunii, după o reanalizare a situaţiei în toate regiunile, prevăzută în jurul datei de 14 mai.

Starea de urgență din Japonia, mai puțin restrictivă decât în alte state

Starea de urgenţă este în Japonia mult mai puţin restrictivă decât în unele ţări din Europa şi în SUA. Ea permite guvernatorilor să le ceară locuitorilor din prefectura lor să rămână acasă şi unor magazine să se închidă. Însă autorităţile nu au puterea de a impune restricţii libertăţii de circulaţie a cetăţenilor şi nicio sancţiune nu este prevăzută, potrivit AFP.

Japonia, a cărei populaţie este de circa 126 de milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul epidemiei peste 15.000 de contaminări, dintre care 510 decese, adică mult mai puţin decât cifrele raportate de alte ţări.

Dar unele asociaţii ale medicilor avertizează că spitalele sunt deja sub tensiune, iar capacitatea lor ar putea fi rapid depăşită în cazul unei creşteri a numărului de contaminări. Numărul de paturi la terapie intensivă este estimat în Japonia la 6.500, adică 5 la 100.000 de locuitori, mai puţin de jumătate din numărul celor din Italia, indică Societatea japoneză de medicină intensivă. Măsuri au fost luate pentru a uşura presiunea asupra sistemului sanitar, precum instalarea în hoteluri a pacienţilor diagnosticaţi cu simptome uşoare de coronavirus, preferată spitalizării.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri