Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte recomandările destinate să salveze sezonul turistic estival, prin stimularea statelor membre să redeschidă progresiv frontierele interioare pe care le-au închis, potrivit unui document consultat de AFP.

Conform acestui document, Executivul comunitar insistă asupra necesităţii ca redeschiderea să se facă în mod "concertat", "cât mai armonios posibil" şi "non-discriminatoriu".

Acestea sunt simple recomandări din partea Comisiei Europene, deoarece este la latitudinea statelor să decidă ridicarea controalelor şi a restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului, scrie Agerpres.

Vezi și: Paralela 45: Ne vom întoarce la stadiul la care eram înainte de declararea pandemiei abia peste 2-3 ani

Potrivit AFP, Bruxelles-ul susţine că atunci când ţările sunt într-o situaţie epidemiologică comparabilă şi au adoptat aceleaşi măsuri preventive, ele trebuie să fie tratate în acelaşi mod. De exemplu, dacă Austria decide să îşi deschidă frontierele cu Germania, ea trebuie să facă acelaşi lucru şi pentru frontierele cu Cehia, dacă această ţară este într-o situaţie comparabilă cu Germania. La fel, când o ţară deschide îşi frontierele cu o altă ţară ea trebuie să facă acest lucru pentru toţi locuitorii acelei ţări, indiferent dacă au sau nu naţionalitatea acelui stat.

Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să ia deciziile pe baza unei evaluări a situaţiei sanitare din fiecare ţară şi să comunice între ele.

Turismul european, un sector responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut

Această restabilire a liberei circulaţii în cadrul spaţiului Schengen este crucială pentru turismul european, un sector responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE. În unele state din sudul Europei, precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, această proporţie este chiar mai mare şi dacă turiştii nu vin în vacanţă, situaţia economică a acestor ţări s-ar putea agrava.

Citește și: Cum a transformat COVID-19 hotelurile la nivel mondial: de la bufeturi de mic dejun la termoscannere

În recomandările sale, Comisia va aborda şi spinoasa problemă a rambursării banilor pentru călătoriile şi sejururile anulate. Potrivit reglementărilor UE, consumatorul european are dreptul de a solicita rambursarea banilor însă numeroşi tour-operatori şi companii aeriene ar prefera să le ofere clienţilor vouchere.

UE recomandă vouchere rambursabile pentru pasageri

"Transportatorii şi tour-operatorii ar trebui să urmeze o abordare comună şi să ofere pasagerilor şi turiştilor o alegere între o rambursare în numerar sau acceptarea unor vouchere", se arată în documentul consultat de AFP.

"Pentru a-i stimula pe pasageri şi turişti să accepte voucherele în locul rambursării, voucherele ar trebui să fie protejate împotriva riscului de insolvenţă a emitentului şi să fie rambursabile după o perioadă de maxim un an", adaugă Comisia.

Te-ar putea interesa și: Distanțare socială în concediul de vară al românilor. Argumente pro și contra pentru un sejur cu rulota sau în cort, în vreme de pandemie

La finele lunii aprilie, un grup de 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare.

Potrivit unor surse citate de AFP, Comisia Europeană intenţionează să trimită o scrisoare tuturor statelor membre pentru a le reaminti care este legislaţia europeană cu privire la acest subiect.

Vezi și: COVID-19 | Cristian Pandel, Owner & CEO Christian Tour: Pe 15 iunie deschidem sezonul estival, când vor decola primele curse charter

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri