Comisia Europeană apreciază că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să-şi redeschidă frontierele dintre ele pentru sezonul turistic dacă ţin sub control cazurile de COVID-19 şi dacă sistemele lor de sănătate sunt pregătite în această privinţă, potrivit proiectului unui document ce va fi prezentat miercuri de executivul comunitar, transmite dpa.

''Gestionate corect, în siguranţă şi într-o manieră coordonată, lunile care vin le-ar putea oferi europenilor şansa de a avea oarecare odihnă binemeritată, relaxare şi aer proaspăt'', indică documentul citat, scrie Agerpres.

Totuşi, ridicarea restricţiilor de circulaţie aduce cu ea riscul unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus, avertizează Comisia.

Frontierele externe, închise până la 15 iunie

Frontierele externe ale Uniunii Europene vor rămâne închise până la 15 iunie dacă cele 27 de state membre dau curs recomandării făcute săptămâna trecută de executivul UE.

Deşi decizia de a relaxa controalele frontaliere îi revine fiecărei ţări membre, Comisia Europeană consideră că vârful sezonului turistic din iunie până în august ar putea fi parţial salvat.

Restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 practic au blocat în ultimele două luni sectorul turistic, care contribuie, direct sau indirect, cu aproape 10% la PIB-ul Uniunii Europene.

În contextul îmbunătăţirii situaţiei în multe ţări europene, restricţiile între zone cu grade similare de risc ar trebui să fie înlocuite cu o abordare pe măsură, mai arată proiectul propunerii CE.

Conform documentului, zonele în care are loc o circulaţie a persoanelor sporită trebuie să aibă suficiente locuri în spitale, precum şi o bună capacitate de testare, supraveghere şi monitorizare.

Turism în România

Turismul de dinaintea pandemiei, însemnând trafic mare de turiști și un volum mare de pachete de vacanță, va reveni abia peste 2-3 ani, a declarat, pentru wall-street.ro, Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela45.

Operatorii economici din turism continuă dialogul cu instituțiile statului pentru stabilirea unui acord în ceea ce privește banii turiștilor sau reluarea căilor turistice. În ciuda tuturor insistențelor, Alin Burcea, proprietarul agenției Paralela45, a declarat că nu există măsuri concrete în direcția sprijinirii turismului din România.

”Discuții au loc permanent, ANAT a trimis autorităților nenumărate adrese cu propuneri. Nu s-a luat, deocamdată, nicio măsură concretă pentru turism. Spre exemplu, pentru reluarea vacanțelor, se discută despre încheierea unor convenții bilaterale între țări, prin care să fie stabilite condițiile de călătorie și ședere pentru turiști. România trebuie să aibă convenții cu Grecia, Bulgaria și Grecia”, a declarat Burcea, în exclusivitate, pentru wall-street.ro.

Paralela 45 este una dintre primele trei agenții de turism, înființată în ianuarie 1990. Aproximativ 1,8 milioane de turiști au călătorit în 30 de ani cu Paralela 45. Activitatea touroperatorului se desfășoară acum prin rețeaua de 50 de agenții proprii și francize. Primele două agenții Paralela 45 deschise au fost în București și Timișoara.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri