Bursele de valori din Atena si din Cipru au anuntat ca sunt interesate de cumpararea unui pachet de actiuni la Bursa de Valori de la Sofia, daca guvernul bulgar decide sa vanda actiunile pe care le detine, a spus presedintele bursei din Cipru, Akis Kleanthous.

"Am informat bursa de valori de la Sofia ca bursa din Atena si cea din Cipru ar vrea sa devina actionari, daca guvernul bulgar decide sa vanda pachetul de actiuni de 44% pe care il detine la bursa din Sofia", a aratat presedintele bursei din Cipru, Akis Kleanthous, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Bulgaria a anuntat, anul trecut, ca este in cautarea unui investitor strategic care sa preia pachetul de control la bursa de valori din Sofia, aceasta fiind o etapa a unui plan de crestere a lichiditatii.

Bursa din Bulgaria a purtat discutii initiale cu Deutsche Boerse si cu operatorul bursier nordic si baltic OMX. si bursa din Milano, cea de la Viena si cea din Varsovia s-au aratat interesate sa devina actionari ai bursei de la Sofia. Si bursa din Italia, Borsa Italiana a anuntat, la 19 ianuarie, ca este interesata sa cumpere actiuni la bursa din Sofia, Bulgaria's Stock Exchange, potrivit relatarilor presei italiane, preluate de agentia Sofia News.

Kleanthous a mai spus ca bursa din Cipru si Hellenic Exchange, operatorul bursei de valori de la Atena, au trimis, luni, o scrisoare de intentie adresata autoritatilor bursiere din Bulgaria. "Cele doua burse vor si ca operatorul bursier din Bulgaria sa participe la o platforma comuna de tranzactionare lansata intre Atena si Nicosia la sfarsitul anului trecut", a adaugat presedintelke bursei din Cipru.

Guvernul bulgar, care detine un pachet de actiuni de 44% la Bulgaria's Stock Exchange, a ridicat recent restrictiile legislative care interziceau participatia straina la platforma burisera. Guvernul bulgar a anuntat si ca planuieste sa vanda tot pachetul sau de actiuni. Ceilalti actionari ai Bursei din Bulgaria sunt banci, case de brokeraj si companii de asigurare.

Capitalizarea bursei de la Sofia a ajuns la cea mai mare valoare atinsa vreodata, de 14 miliarde de leva (9,45 miliarde de dolari), de la relansarea acesteia in 1991, pe baza, in principal, a cresterii economice solide a Bulgariei si intrarii in UE, la 1 ianuarie 2007. Desi tendinta este pozitiva, capitalizarea de piata a companiilor este mica, volumele sunt scazute, iar ofertele publice initiale sunt putine.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele mai mari scaderi din ultimele opt luni pe bursele europene