Imbunatatirea starii economiei Italiei si statisticile puternice pentru economia Germaniei au ajutat economia zonei euro sa incheie foarte bine anul 2006, peste asteptarile pietei, arata primele estimari ale oficiului european de statistica, Eurostat.
Economia celor 12 tari care folosesc euro a crescut, in perioada octombrie-decembrie, cu 0,9%, fata de trimestrul anterior, potrivit primelor estimari ale oficiului european de statistica, Eurostat. Acesta a aratat ca economia zonei euro a crescut cu 2,7% in 2006, mai rapid fata de estimarile de crestere cu 2,6% ale Comisiei europene, dar mai lent decat economia SUA, care a crescut cu 3,4%.

Cresterea economica a zonei euro a fost de 1,4% in 2005, informeaza NewsIn, citand Reuters. In ultimul trimestru din 2006, cresterea zonei euro a fost de 3,3%, fata de aceeasi perioada a anului 2005. Peste asteptarile analistilor din piata care au estimat ca economia zonei euro va avea o crestere trimestriala de 0,6% si una anuala de 3%, statisticile publicate de eurostat marcheaza o accelerare accentuata fata de cresterea trimestriala de 0,5% din trimestrul trei.

Rezultatele economice prezentate de eurostat ar putea intari asteptarile legate de inca o majorarea a ratei dobanzii de politica monetara la Banca Central europeana. Separat, executivul Uniunii europene, Comisia europeana, a confirmat prognozele sale mai vechi pentru economia zonei euro, de crestere intre 0,4 si 0,8%, de la un trimestru la altul, in primele trei luni din 2007, respectiv intre 0,4 si 0,9%, in trimestrul al doilea.

Statisticile detaliate pentru conditiile economice detaliate ale zonei euro in trimestrul al patrulea vor fi publicate la data de 6 martie. Italia, a treia economie din zona euro, ca marime, a avut cea mai tare crestere economica trimestriala, de 1,1%, potrivit statisticilor publicate de eurostat.

Produsul intern brut (PIB) al Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, a crescut trimestrial cu 0,9%, mai rapid fata de nivelul de 0,8% din trimestrul trecut. Analistii economici s-au asteptat la accelerarea cresterii economice a Germaniei in ultimele luni din 2006, inainte de majorarea cu 3% a taxei pe valoare adaugata in aceasta tara.

Franta, a doua putere economica din zona euro, a crescut intre 0,6 si 0,7%, potrivit statisticilor Eurostat. Acesta a mai aratat ca statisticile ajustate sezonier pentru productia industriala indica o crestere lunara de 1% in decembrie in zona euro si o crestere anuala de 4%.

Economistii care au participat la un sondaj organizat de Reuters s-au asteptat la o crestere lunara de 0,3% si la un castig anual de 2,6%.Cea mai puternica productie industriala lunara a fost in Irlanda, in crestere cu 19,4%, schimband tendinta de productie in scadere din lunile anterioare. In Germania, insa, productia industriala a scazut cu 0,6%.

Materiile prime au crescut cu 2%, iar energia cu 1,7%. Productia de bunuri cu o durata de viata peste trei ani a crescut cu doar 0,3%, fata de cele cu durata mica de viata, a caror productie a urcat cu 0,8%, arata oficiul european de statistica.

Statisticile scumpesc moneda europeana

Euro s-a apreciat fata de dolar, sustinut de statisticile care au aratat cresterea peste asteptarile pietei a economiei zonei euro in trimestrul patru 2006, iar yenul si-a revenit dupa ce investitorii au profitat de alunecarea sa.

Yenul a coborat, luni, la valori foarte scazute fata de euro si s-a depreciat la cotatia minima din ultimii patru ani fata de dolar, dupa ce ministrii de finante celor sapte cele mai industrializate state ale lumii nu au dat nicio avertizare explicita cu privire la slabirea yenului. Sustinerea la aceste nivele a fost puternica, insa, conducand la compensarea pierderilor yenului, inainte de prezentarea, joi, a statisticilor pentru produsul intern brut al Japoniei si de reuniunea de politica monetara a bancii centrale a Japoniei, de saptamana viitoare.

Economia zonei euro a crescut cu 0,9% in ultimul trimestru din 2006, peste asteptarile care au indicat o crestere cu doar 0,6%. Statisticile nationale din primele trei economii ca marime din zona euro, Germania, Franta si Italia, au aratat o crestere surprinzatoare.

Cifrele publicate sustin asteptarile legate de o noua majorare a ratei dobanzii de politica monetara, luna viitoare, la Banca Central europeana (BCE), insa investitorii au ezitat sa modifice drastic raportul euro/dolar, inainte de declaratia presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke. "Statisticile se potrivesc in tabloul caracterizat prin cresterea mai puternica din 2006 a economiilor din majoritatea tarilor zonei euro si o anumita moderatie a cresterii economice americane. Aceste aspecte ar trebui sa se reflecte in directia generala a miscarii monedelor", a spus strategul pentru piete valutare internationale de la SEB Merchant Banking din Stockholm, Johan Javeus.

"Cred, insa, ca raportul euro/dolar va stagna pana vedem ce va spune maine Bernanke", a adaugat analistul economic citat de Reuters.Euro a urcat cu 0,3%, la cotatia de 1,3002 dolari, in timpul sedintei de tranzactionare si s-a incadrat cu strictete in culoarul cuprins intre 1,3065 si 1,2865 dolari de luna trecuta.

"Ar fi nevoie ca Bernanke sa faca declaratii care sa indice o posibila reducere a ratei dobanzii americane, ca sa se iasa din acest culoar", a mai spus Javeus. Indicele german ZEW pentru sentimentul investitorilor s-a imbunatatit sub asteptarile de crestere cu 2,9%, de luna aceasta, dar au crescut surprinzator estimarile pentru conditiile actuale.

Dolarul a scazut fata de yen, la cotatia de 121,32 yeni/dolar. Aprecierea usoara a monedei japoneze a ieftinit cu 0,2% euro, la cotatia de 157,74 yeni. euro a atins, luni, o cotatie record de 159 yeni. Analistii au spus ca, desi yenul va ramane slab in continuare din cauza randamentului sau redus, in atentia investitorilor nu mai stau rezultatele G7, ci asteptarile pentru prezentarea statisticilor economice trimestriale de joi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri