De la Bristol la Budapesta, trecând prin Madrid și Roma, zeci de mii de europeni au participat în weekend la manifestații împotriva rasismului, extinzând valul de proteste declanșat în Statele Unite de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de un polițist alb la Minneapolis, relatează AFP.

Aproape 3.000 de persoane, potrivit prefecturii din Madrid, s-au adunat în față Ambasadei Statelor Unite în Spania. Oameni de culoare și albi au denunțat duminică la prânz moartea lui George Floyd, la vârstă de 46 de ani, repetându-i ultimele cuvinte - "Nu pot respira" și scandând "Fără pace, fără dreptate".

La Roma, o manifestație spontană a adunat în vastă Piazza del Popolo mii de tineri care au îngenunchiat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât timp un polițist alb a ținut genunchiul pe gâtul lui George Floyd, până când a murit. Ridicându-se, ei au strigat "Nu pot respiră!", scrie Ziare.com.

Încălcând interdicțiile impuse de către autorități, mii de britanici au manifestat la Londra - a două zi la rând -, dar și în alte orașe din Regatul Unit, inclusiv la Bristol.

În acest oraș din sud-vestul Angliei, cu un trecut scalvagist, o statuie a vanztorului de sclavi Edward Colston a fost scoasă de pe soclu și apoi călcată în picioare de către manifestanți, potrivit unor imagini BBC.

Altă statuie a fost luată drept țintă duminică, în față Parlamentului de la Londra - a fostului premier conservator Winston Churchill, un erou al celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste numele lui Churchill, pe soclu, s-a inscripționat mesajul "era un rasist".

Această adunare în centrul capitalei britanice s-a soldat cu incidente cu poliția duminică seară, după ce a început pașnic după-amiază, în față Ambasadei Statelor Unite.

În Thailanda, unde o manifestație antirarista a fost interzisă, peste 200 de persoane au participat la un - protest virtual -, conectandu-se la site-ul de conferințe Zoom pentru a viziona videoclipuri cu mișcarea "Black Lives Matter" ("viețile celor de culoare contează") și a ridică pumnul împotriva violențelor poliției.

Manifestanții madrileni au îngenunchiat și au ridicat pumnul și ei. Ei au mărșăluit apoi pașnic până la emblematică Puerta del Sol, în centrul capitalei spaniole.

"Rasismul nu are frontiere", a declarat Leinisa Seemdo, o traducătoare, în vârstă de 26 de ani, o spaniolă originară din Republica Capului Verde. "Am trăit în China, în Portugalia și acum în Spania. În fiecare țară am cunoscut discriminarea din cauza culorii pielii mele".

Manifestații au avut loc în aproximativ zece orașe spaniole, de la Barcelona, în nord, la Valencia, pe coasta la Marea Mediterana.

"CE-AR FI DACĂ AȘ FI DE CULOARE"

În mulțime, la Roma, unde se aflau numeroși imigranți africani, Michael Taylor, originar din Botswana, a venit cu întreagă familie.

"Eu sunt un african alb și simt uneori frică și disprețul numai pentru că sunt străîn", a declarat el pentru AFP. "Imaginați-va ce-ar fi facă aș fi de culoare".

"Este cu adevărat dur să trăiești aici", a declarat Morikeba Samate,, un senegalez în carsta de 32 de ani, unul dintre zecile de mii de migranți ajunși în Italia după traversarea Mediteranei. "Ei cred că noi suntem toți hoți".

"CULOAREA MEA NU ESTE O AMENINȚARE"

La Bruxelles, aproape 10.000 de manifestanți potrivit poliției, și-au exprimat furia în față Palatului de Justiție. "Uciderea lui George Floyd a trezit, în mod vizibil, mulți oameni", a subliniat Ange Kaze, un purtător de cuvânt al Belgian Network for Black Lives.

Acte de vandalism au fost comise după adunare, iar poliția a arestat 150 de persoane, a anunțat Primăria Bruxellesului.

În Germania, jucători de la patru cluburi din Bundesliga au pozat îngenuncheați duminică, în semn de susținere față de lupta împotriva rasismului, după Bayern și Dortmund.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri