Banca frantuzeasca BNP Paribas a depasit estimarile, cu o crestere de 28,8% a profitului net in al patrulea trimestru, insa unii analisti si-au exprimat ingrijorarile privind evolutia diviziei de retail bancar din Franta a grupului.

BNP Parisbas, a doua banca din zona euro dupa capitalizarea de piata, a anuntat ca profitul net a crescut pana la 1,719 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), impulsionat de preluarea de anul trecut a bancii italiene BNL.

Analistii chestionati de Reuters au dat o estimare medie a profitului net de 1,563 miliarde de euro. Rezultatele BNP Paribas au fost anuntate la o zi dupa ce banca frantuzeasca rivala, Societe Generale, a publicat o crestere de 6% a profitului net din al patrulea trimestru. Profitul brut de operare a crescut cu 22,8%, pana la 2,398 miliarde de euro, sub previziunile medii, deoarece costurile au fost peste estimari, la 4,654miliarde de euro.

Aceasta crestere a costurilor a fost provocata, in mare parte, de preluare bancii BNL. Cu toate acestea, unii analisti s-au concentrat pe incetinirea activitatii in cadrul filialei frantuzesti de retail bancar.

"Contributia generala a sectorului de retail la castigurile grupului a fost dezamagitoare", au declarat analistii de la ING.

BNP Paribas si-a majorat cu 19% valoarea dividendelor, pana la 3,1 euro, in concordanta cu previziunile. Actiunile s-au apreciat cu aproximativ 5% de la inceputul lui 2007, in concordanta cu o crestere similara a indicelui european DJ Stoxx.