"Prețul Pandemiei", așa cum îl numesc unii agenți imobiliari, a împânzit Statele Unite, în contextul în care proprietarii de locuințe destinate închirierii a reacționat imediat la șocul economic cauzat de noul coronavirus. Cum multe persoane și-au pierdut locul de muncă sau lucrează de acasă din cauza restricțiilor, chiriașii au început să părăsească marile metropole americane, precum New York.

La finele lunii mai, Ilana Freund și o colega de-a sa de facultate au semnat un contract de închiriere pentru un apartament cu două dormitoare în cartierul West Village din New York pentru o chirie de 4.995 dolari pe lună. A beneficiat însă de o reducere semnificativă: apartamente similare din clădire au fost închiriate cu 5.300 de dolari înainte de pandemie.

Cele două colege de cameră au primit, de asemenea, o lună de chirie gratuită și nu au fost nevoite să plătească comisionul broker-ului, care, de obicei, le-ar fi costat între 12% și 15% din chiria anuală. "A fost o nebunie", a spus Ilana Freund, "dar cu siguranță am obținut o chirie foarte bună".

În luna mai, conform datelor unei platforme imobiliare din Statele Unite, în primele patru cele mai scumpe orașe - San Francisco, New York, Boston și San Jose - chiria mediană pentru apartamentele cu un dormitor a cunoscut un declin important fața de aceeași perioadă de anul trecut. În San Francisco, chiria mediană pentru un apartamente cu un dormitor a scăzut cu 9% față de anul trecut la 3.360 de dolari, iar pentru locuințele cu două dormitoare a scăzut cu 6% până la 4.420 de dolari, potrivit CNN.

Există diferențe între chiria medie și chiria mediană. Media și mediana îndeplinesc o funcție similară în înțelegerea tendinței centrale a unui set de numere. Cu toate acestea, deși media este în mod tradițional utilizată pentru calculul punctului mediu dintr-un set de date, are dezavantajul de a fi influențată serios de valori separate care sunt mult mai mari sau mai mici decât restul valorilor (de exemplu, media valorilor 1 și 99 este 50). Din acest motiv, mediana constituie un instrument mai bun de identificare a punctelor medii în cazul în care anumite valori ar putea scădea sau creste în mod dramatic media.

Scăderi importante la proprietățile premium din Manhattan din cauza Covid-19

În Manhattan, chiria solicitată de proprietari pentru apartamente premium are cea mai ridicată rată de scădere. Astfel, chiria mediană pentru un apartament de lux în luna mai a fost de 7.825 de dolari pe lună, în scădere cu 10% față de aprilie. Chiria mediană pentru toate apartamentele din Manhattan în luna mai a fost de 3.546 de dolari, cu 3% în scădere față de aprilie.

"Angajații tineri, care locuiesc singuri și nu erau atașați de oraș, și-au spus: «Dacă totul este închis, de ce să rămân aici? Mă întorc acasă». Ori au închiriat cu altcineva pentru împărți costurile", a spus Dave Chesnosky, agent imobiliar al companiei Compass din San Francisco.

De regulă, cererea pentru locuințe de închiriat înregistra o creștere importantă în mai, dar luna trecută a scăzut cu 62% față de anul anterior, iar acest lucru constituie efectul restricțiilor, ceea ce împiedică agenții imobiliari să facă vizionari în New York sau alte orașe importante din Statele Unite.

În New York, proprietarii realiști, care oferă contracte de închiriere flexibile, plătesc comisionul brokerului sau oferă stimulente, sunt cei care găsesc și chiriași, scrie CNN, care citează un agent al companiei Douglas Elliman. Acesta a declarat că proprietarii cu care lucrează au trecut de la o lună de chirie gratuită oferita viitorilor chiriași, la două luni, la un contract pe 12 luni.

Sursa foto: Matias Honkamaa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri