China a lansat o campanie de verificare a alimentelor importate după reapariţia recentă a noului coronavirus la Beijing, unii experţi remarcând similitudini cu tulpini europene ale virusului, relatează AFP.

Bejingul a revenit la o viaţă aproape normală după două luni fără contaminare. Iar epidemia a fost aproape eradicată în ţară datorită purtării măştilor de protecţie, a urmăririi contactelor şi a măsurilor de carantinare, scrie Agerpres.

Dar un recul al COVID-19 loveşte capitala chineză de câteva zile. Ca răspuns, primăria a izolat aproape 30 de zone rezidenţiale, a închis şcolile şi a început testarea a sute de mii de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri 25 de noi bolnavi la Beijing în 24 de ore, ajungând de săptămâna trecută la un total de 183 de cazuri.

China a comunicat joi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi oamenilor de ştiinţă străini date privind genomul noului coronavirus depistat la Beijing.

"Judecând după rezultatele preliminare ale epidemiologiei genomice, acest virus ar proveni din Europa", a declarat Zhang Yong, un oficial înalt al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

''Dar este diferit de (tulpina) virusului care circulă în prezent în Europa. Este mai vechi '', a precizat el, într-un articol publicat de comisia naţională anticorupţie.

Potrivit oficialului chinez, ar putea fi vorba de o versiune care a circulat pe continentul european cu câteva săptămâni sau luni în urmă.

Piaţa angro Xinfadi, principala sursă de aprovizionare cu produse proaspete din capitala chineză, este suspectată că este sursa noilor contaminări. Virusul a fost descoperit în special pe bucăţi de somon importat.

Zhang Yong a apreciat că acest SARS-CoV2 ar fi putut ajunge din Europa prin alimente congelate. Este posibil să fi supravieţuit pe piaţă un timp - de unde şi asemănarea cu tulpini mai vechi.

Ca măsură de precauţie, Beijingul le-a recomandat locuitorilor să renunţe la toate fructele de mare congelate şi pe bază de soia cumpărate din Xinfadi.

Motivul: printre probele pozitive prelevate din piaţă, ''multe'' au vizat acest tip de alimente, a subliniat vineri un purtător de cuvânt al primăriei.

Song Yueqian, oficial al Administraţiei generale a vămilor, a anunţat o campanie naţională de inspecţie a alimentelor proaspete depozitate la temperaturi scăzute şi care provin ''din ţările cu risc ridicat''. Printre acestea se află fructe de mare, carne şi legume congelate: din 15.638 testate până acum, toate s-au dovedit totuşi a fi negative pentru noul coronavirus, a declarat Song Yueqian presei.

Ca măsură de precauţie, China a suspendat importurile de la un producător german de carne după ce un angajat al acestuia a fost pozitiv.

''Nu există dovezi că virusul se transmite prin alte căi'' decât picăturile de salivă, contacte cu persoanele infectate, a menţionat Feng Luzhao, un expert al Centrului Chinez pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor .

Cu toate acestea, el le-a recomandat locuitorilor să nu atingă direct carnea de peşte şi carnea crudă.

Oamenii de ştiinţă avertizează împotriva oricărei concluzii pripite despre originea virusului identificat recent la Beijing.

''Este posibil ca virusul să fi ajuns din Wuhan în Europa şi acum s-a întors în China'', a explicat Ben Cowling, profesor la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong.

El a observat însă că primul nou caz nu a fost identificat, ceea ce face dificilă monitorizarea.

Pe Twitter, profesorul François Balloux de la Colegiul Universitar din Londra a estimat, pe baza informaţiilor transmise de China, că contaminările locale din Beijing ar fi avut loc înainte de descoperirea focarului.

''Pot veni de oriunde'', a scris el, referindu-se la tulpinile de virus din piaţa Xinfadi.

În cadrul măsurilor de combatere a COVID -19, China continuă să interzică intrarea majorităţii străinilor pe teritoriul său.

Cu toate acestea, un avion al Air France care venea de la Paris a aterizat vineri la Shanghai, marcând reluarea zborurilor companiei către ţara asiatică, după cinci luni de întrerupere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri