Anumite țări au fost devastate de noul coronavirus (COVID-19), în vreme ce altele au reușit să treacă peste criza sanitară fără să aiba probleme majore. De unde această diferență? Un studiu al cercetătorilor din Virginia Commonwealth University arată că impunerea purtării măștii la scară largă este factorul decisiv.

Autorii studiului au analizat rata deceselor din 198 de țări, încercând să arate de ce unele dintre ele au înregistrat cifre foarte ridicate, scrie globalnews.ca.

”Am realizat că unul dintre factorii variabili majori pe care îi poți controla și care influențează rata mortalității este purtatul măștii. Țările unde măștile au fost purtate încă de la începutul pandemiei, au avut rate ale mortalității mult mai reduse. Nu vorbim de doar câteva procente; în anumite țări rata mortalității a fost și de sute de ori mai mică”, spune Christopher Leffler, unul dintre autorii studiului.

Citiți și Cum faci diferența între o mască de protecție utilă și una neconformă.

Majoritatea țărilor cu mortalități scăzute au fost în Asia de Est, în special Coreea de Sud și Japonia.

”Mai sunt si Taiwan, Hong Kong, Macau – sunt multe țări care au impus devreme folosirea măștilor. Vietnam și Thailanda sunt alte exemple bune – aceste țări au limitat numărul deceselor”, a mai adăugat Leffler.

Citiți și Purtarea măștilor ar putea preveni un al doilea val de COVID-19.

În Europa, Slovacia și Cehia, țări care au impus rapid purtarea măștii, înregistrează rate mici ale mortalității.

Măștile purtate de oamenii obișnuiți, chiar și cele improvizate din materiale textile, ajută la reducerea răspândirii virusului, spun cercetătorii. Cel mai important lucru este ca un număr ridicat de persoane să le poarte, în special în spațiile închise.

”Este important de știut că măștile nu trebuie să fie perfecte. Dacă toată lumea le-ar purta și daca astfel ar bloca doar jumătate din transmiterea bolii, efectul ar fi unul uriaș la nivelul întregii populații”, concluzionează studiul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri