SpaceX, companie lansată de Elon Musk, caută utilizatori interesați să testeze platforma sa de Internet, aflată într-o versiune beta. Aceasta a fost dezvoltată pe baza unei constelații de 500 de sateliții Starlink, lansați recent în spațiu, și promite accesul la Internet de aproape oriunde și pentru oricine de pe Terra până în anul 2021.

SpaceX a lansat pe site-ul Starlink o invitație de înscriere pentru cei interesați să testeze platforma de sateliți, pe baza unei adrese de e-mail și a unui cod poștal. Orașul american Seattle și Germania, ar urma să câștige cursa pentru primele teste, potrivit tweet-urilor lui Elon Musk. Cert este că Starlink va începe testarea beta în această vară în emisfera nordică.

Compania de 36 de miliarde de dolari promite să anunțe pe toți cei înscriși, pe baza codului poștal, dacă vor avea loc teste în zona lor de reședință. Obiectivul îndrăzneț al SpaceX este acela de a reduce decalajul cu privire la aceesul la Internet, în contextul în care jumătate din populația globală - formată preponderent din comunități sărace și rurale - încă nu are acces la Internet sau suferă de conectivitate slabă și servicii la costuri încă prohibitive.

Pentru a realiza acest lucru, ambiția lui Elon Musk este de a lansa câteva mii de sateliți Starlink pe orbita planetei până în 2021. Dar, pe lângă zonele cu conexiune slabă la Internet, antreprenorul intenționează să ofere servicii de Internet cu costuri reduse și în zonele urbane. Platforma promite viteze de un gigabit pe secundă, la o latență de 30 de milisecunde. Pentru comparație, viteza medie în Marea Britanie este de "doar" 64 de megabiți pe secundă.

Aceste planuri ambițioase au atras însă și critici. Astronomii s-au plâns că reflectarea luminii solare de către acești sateliți îi deranjează în studierea Universului. SpaceX însă a promis că va proiecta de acum încolo sateliții astfel încât să nu mai reflecte lumina solară.

Peste 480 de sateliți SpaceX au ajuns până acum în spațiu, dar reprezintă doar o mică parte din cei 12.000 pe care Musk vrea să-i folosească pentru a oferi Internet de mare viteză inclusiv în regiuni izolate ale globului.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri